Kiralanan evi kiracı işyeri olarak kullanırsa ne olur?

Kiracılar ile ev sahipleri sıklıkla bazı konularda karşı karşıya gelebilmektedir. Bu durumda taraflar nasıl hareket edeceklerini yasaların öngördüğü şekilde yapmalıdırlar. Kiracı kiraladığı evi işyerine dönüştürürse ev sahibi ne yapabilir?
Kiralanan evi kiracı işyeri olarak kullanırsa ne olur?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında çok sık olmasa da zaman zaman kiralanan evin işyeri olarak kullanılması dorunu yaşanmaktadır. Bu durumda ev sahibi de kiracı da çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ev sahibi evini kiraya verdiğinde barınma ihtiyacının giderilmesinde kullanılmasına izin vermektedir. Kira sözleşmelerinde de bu husus çok açıktır. Ancak kiracı burayı işyerine dönüştürebiliyor. O zaman da arada aşılması zor bir kriz çıkıyor.

KİRALANANIN VASFI EN BAŞTA BELİRLENİR

Kiralanan bir evin hangi amaçla kullanılacağı henüz kiralama aşamasında taraflarca belirlenir. Bu şekilde kiralama gerçekleşir. Eğer kiracı kiralayacağı evi işyerine dönüştürecekse bunu ev sahibine en başta söylemelidir. Bunun ilk etapta bir önemi olmayacağı düşünülebilir. Ev sahibinden ev kiralanmış ve anlaşılan kira bedeli günü gününe ödenmektedir. Ancak işyeri olması halinde bazı uygulama farklı ortaya çıkabiliyor.

KİRA ZAMMI DEĞİŞİR

Şu anda mevcut uygulamaya göre konut kiralarına ve işyeri kiralarına yapılacak olan zamlar farklı şekillerde belirlenmektedir. Konutlarda yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanırken bu sınırlama işyerlerini kapsamamaktadır. İşyerlerinin kira zammı son 12 aylık TÜFE oranı kadar olmaktadır. Bir kiracı ev olarak kiralama yapıp işyeri şeklinde kullanım yaptığında ev sahibi net bir şekilde aldatılmış olmaktadır.

EV SAHİPLERİ NE YAPABİLİR?

Bir evin işyeri olarak kullanılmasına ev sahibinin izni yoksa bu konuda yasal süreç işletilebilir. Kiracılar kira sözleşmesine harfiyen uymak zorundalar. Sözleşmede ev sahibi evi konut statüsünde kiralamış ve kiracı bunu işyerine dönüştürmüşse kira sözleşmesine aykırı hareket etmiş demektir. Bu durumda ev sahibi sözleşmeye aykırılıktan kira sözleşmesini haklı bir gerekçe ile sonlandırıp kiracıyı da evden çıkarma hakkına sahiptir.