Kiralık evde mutfak dolabı değişirse masrafı kime aittir?

Kiralık evlerde yapılan bazı değişikliklerden kaynaklanan masrafların kim tarafından ödeneceği tartışma konusu olabiliyor. Mutfak dolabı değişirse bunun masrafı kime aittir? Ev sahibi mi yoksa kiracı mı öder?
Kiralık evde mutfak dolabı değişirse masrafı kime aittir?

Kiralık evlerde yapılan bazı tadilatlar ve yenilikler çeşitli masraflar ortaya çıkarabiliyor. Bu masrafların karşılanması hususunda ise ev sahipleri ile kiracılar sık sık karşı karşıya geliyor. Esasında kimin hangi masrafları karşılamaları gerektiği kanunla belirtiliyor. Lakin bu konunu tarafların kendi cephelerinden yorumlamaları nedeniyle anlaşmazlıklar yaşanabiliyor.

MUTFAK DOLABI DEĞİŞİRSE MASRAFI KİME AİT OLUR?

Bir kiralık evde mutfak dolabının değişmesi durumunda masrafının kime ait olduğunun belirlenebilmesinin ilk adımı bu değişimin ana nedeninin ne olduğudur. Bu konuda çeşitli opsiyonlar bulunmaktadır. Eğer mutfak dolabı eskimiş ve kullanılmayacak hale gelmiş ve evin bu hale gelmesinde kiracının katkısı yoksa o zaman bu mutfak dolabının değişim maliyeti tamamen ev sahibine aittir. Kira sözleşmesi ile ev sahiplerine çok önemli bir yükümlülük veriliyor. EV sahibi kiracının barınma ihtiyacını karşılayabileceği bir evi kiralanan sıradaki şartları ile muhafaza etmek zorundadır. Yani mutfak dolabı kiracının ihtiyaçlarına karşılık vermiyorsa o zaman bu maliyet ev sahibine aittir. 

Kiracının kiraladığı evde kendi kusuru ile mutfak dolabı zarar görür ve kullanıma elverişsiz olduğu için değişmek icap ederse bu maliyetin tek sorumluluğu kiracıya aittir. Ev sahibi kiracıya kullanılabilir bir mutfak dolabı teslim etmiş ama kiracı bunu özenle koruyamamıştır. Bu durumda ödeme kiracı tarafından yapılmalıdır. 

Kiracılar bazen de çok daha konforlu bir evde yaşamayı tercih ediyorlar. Bunun için de kiraladıkları evlerde lüks tadilata girebilecek değişimler kiracılar tarafından talep edilebiliyor. Bunlar tamamen keyfiyetle yapılan değişimlerdir ve ev sahipleri bu tadilatların maiyetlerini karşılamak zorunda değillerdir. Lüks tadilatların tamamı kiracılara aittir. Ayrıca bu lüks tadilat konusunda ev sahipleri kiracıların taleplerini karşılamak zorunda olmadıkları gibi kiracıdan evi eski haline getirmelerini de isteyebiliyorlar.