Komşusu ile anlaşamayanlar dikkat! Yasal uygulama değişiyor, artık sorunlar böyle çözülecek!

Türkiye’de Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yaşanan anlaşmazlıklarda 1 Eylül’den itibaren yeni bir döneme geçiş yapılıyor. Komşular arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemeden önce zorunlu olarak arabulucuya götürülüp çözüm aranacak.
Komşusu ile anlaşamayanlar dikkat! Yasal uygulama değişiyor, artık sorunlar böyle çözülecek!

Türkiye’de devrim gibi bir uygulamaya başlanılacak. Bugüne kadar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında meydana gelen anlaşmazlıklar için direkt olarak mahkeme yolu açıktı. Ancak mahkemelerin iş yükünün çok fazla artmasından dolayı bu konuda bir yasal düzenleme yapıldı. 1 Eylül tarihinden itibaren bu kanun kapsamında yaşanan tüm anlaşmazlıklar önce arabulucuya götürülecek. Arabulucu taraflar arasında çözüm bulamazsa şikayet sahibi anlaşmazlığı mahkemeye taşıyarak dava açabilecek.

KOMŞU ANLAŞMAZLIKLARINA ARABULUCU ŞARTI!

Apartmanlarda veya sitelerde komşular arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere konu olabiliyordu. Artık bu anlaşmazlıklar için mahkeme yolu tamamen kapatılmasa da arabulucu şartı getirildi. Komşusundan şikayetçi olan bir kat maliki önce arabulucuya başvuracak. Arabulucu tarafları bir araya getirip meselenin hukuki durumunu açıklayarak tarafları ortak bir zeminde buluşturmaya çalışacak. Eğer bir anlaşma sağlanamazsa o zaman dava açılabilecek.

HANGİ KOMŞU ANLAŞMAZLIKLARI ARABULUCUYA GÖTÜRÜLECEK

Arabulucu aşamasını geçmek zorunda olan komşu anlaşmazlıkları esasında herhangi bir ayrıma tabi değil. Tüm anlaşmazlıklar için arabuluculuk mekanizması çalışabilecek. Üst kattan sızan su alt kata zarar verdiyse mağdur olan komşu arabulucuya başvurarak zararının karşılanmasını isteyebilecek. Arabulucu üst kat komşusuna hukuki olarak meseleyi açıklayıp mahkemeye gidilmesi durumunda alınabilecek kararı söyleyecek. Bu karar işine gelmeyeceği için komşunun zararının tanzimi konusunda anlaşma sağlanabilecek. Aynı şekilde gürültü yapan komşu, kötü koku, apartman ve sitelerde olan ve ses yapan işletmeler, balkondan düşen saksıdan dolayı komşunun otomobiline zarar verilmesi, başkasının yerine aracını park eden komşu, ortak alan işgali gibi akla gelebilecek tüm anlaşmazlıklara arabulucuda çözüm aranabilecek.

AİDAT ANLAŞMAZLIKLARI ARABULUCUYA GÖTÜRÜLEBİLİR Mİ?

Aidat anlaşmazlıkları da sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında bulunuyor. Bu anlaşmazlıklara arabulucu marifetiyle çözüm bulunup bulunamayacağı merak ediliyor. Ancak bu konuda biraz daha karmaşık bir yapıda bulunuyor. Aidatlarını ödemeyenlere aylık yüzde 5 gecikme cezası uygulanıyor. Yöneticiler de bu gecikme cezasını alıp almama konusunda karar verici değiller. Bundan dolayı arabulucunun bu meselede devreye girip uzlaşma sağlaması zor görünüyor. Ancak Kat Malikleri Genel Kurulu yöneticiye bu konuda yetki verirse o zaman iş değişebilecek.