Konut Fiyat Endeksi açıklandı! İstanbul, Ankara İzmir ortalama konut fiyatları belli oldu!

Merkez Bankası Mart 2023 dönemi Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Konut fiyatlarında Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 oranın artış meydana geldi. Konut fiyatlarında yıllık artış oranı ise yüzde 132,8 oldu.
Konut Fiyat Endeksi açıklandı! İstanbul, Ankara İzmir ortalama konut fiyatları belli oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mart 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi rakamları açıklandı. Türkiye’de konutların kaliteden arındırılmış fiyat değişimlerini gösteren Konut Fiyat Endeksi 2023 yılının Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 oranında arttı.

Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi ile alakalı olarak yaptığı hesaplamada Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye deprem felaketinden dolayı Şubat ayının endeksi sabit olarak kabul edildi.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ HIZI KESİLİYOR!

Konut Fiyat Endeksi açıklamasında bir önceki yılın aynı ayına göre konut fiyatlarının Mart ayında yüzde 132,8 oranında arttığı bildirildi. Konut fiyatlarındaki reel artış ise yüzde 55,4 olarak bildirildi.

Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları Şubat ayında yüzde 141,5, Ocak ayında ise yüzde 153,1 oranında artmıştı. Konut fiyatlarında artış hızının azaldığı Merkez Bankası verilerinde net bir şekilde görülüyor.

ORTALAMA METREKARE FİYATI BELLİ OLDU!

Türkiye’de konutların ortalama metrekare fiyatları da belli oldu. Buna göre bir konutun ortalama metrekare fiyatı 21.777 TL oldu. 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı ise 2 Milyon 177 Bin 700 TL’ye yükseldi. 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı İstanbul’da 3 Milyon 373 Bin TL, Ankara’da 1 Milyon 600 Bin TL, İzmir’de 2 Milyon 560 Bin TL oldu. Konut fiyatlarındaki yıllık artış ise İstanbul’da yüzde 130,9, Ankara’da yüzde 142, İzmir’de yüzde 137,2 oldu.

KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI BÖLGELER!

Türkiye genelinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği bölge Zonguldak, Karabük Bartın bölgesi oldu. Bu bölgede konut fiyatları yıllık yüzde 161,1 oranında arttı. Bu bölgenin ardından Çankırı, Kastamonu, Sinop bölgesi konut fiyatlarının en çok arttığı bölge oldu. Bu bölgenin yıllık konut fiyat artışı yüzde 159 olurken Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bölgesinin konut fiyat artışı yüzde 155,3 şeklinde açıklandı.