Konut fiyatları arttı, vatandaş daha fazla konut aldı! Ağustos rakamına şimdiden ulaşıldı

Emlak sektöründe yaşanan fiyat artışı, satışlara olumlu yansıdı. Yılın ilk 6 ayında gayrimenkul satış rakamı, bir önceki yılın Ağustos ayı rakamından önce gerçekleşti.
Konut fiyatları arttı, vatandaş daha fazla konut aldı! Ağustos rakamına şimdiden ulaşıldı

 Türkiye’de Haziran ayı rakamlarının açıklanması ile yılın ilk 6 ayında gerçekleştirilen gayrimenkul satış sayısı 1 milyon 537 bin 238’e ulaştı. Konut fiyatlarının artmasına rağmen satışlarda belirgin bir yükseliş yaşanırken, bu satışlara ek olarak tapu harcı, emlak vergisi gibi ücretlerde de büyük gelir elde edildi.

İlk 6 ayda 18 milyar lira tapu harcı toplandı

Gayrimenkul satışlarına ilişkin açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Haziran ayındaki satışlardan sonra toplan gayrimenkul satış sayısının 1,5 milyonu aştığını belirterek, 2021 yılında bu sayıya ancak Ağustos ayının ortalarında erişebildiklerini söyledi. Emlak vergilerinde yaşanan artışlarla da birlikte, gayrimenkul satışlarından alınan harç miktarının 18 milyar 613 milyon 254 bin 267 lira olduğunu aktardı.

Türkiye’de en fazla konut alım satımı yapılan illerde 216 bin 846 satışla İstanbul başı çekerken onu 108 bin ile Ankara ve 88 bin ile İzmir takip ediyor.

Konut kredisi hacminde büyük artış

Açıklamalarına devam eden Özelmacıklı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan veriler doğrultusunda, 1 Temmuz itibarıyla konut kredisi hacminin 347 milyar 573 milyon liraya ulaştığını söyledi. Son dönemde özellikle kamu bankaları tarafında konut kredilerinde yazılı olmayan sınırlamaların söz konusu olduğunun altını çizen Özelmacıklı, birçok kredi talebinin reddedildiği ya da taşınmazın değerinin çok az bir kısmına kredi verilmesi nedeniyle emlak işletmeleri olarak zorluk yaşadıklarını söyledi.

Öte yandan TÜİK tarafından açıklanan bina inşaat maliyet endeksi, 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 102,32 oranında arttı. Bu artış, inşaat yapmanın ne kadar zor olduğunu gözler önüne sererken, birçok müteahhittin de yüksek maliyetler nedeniyle iş yapmayı bıraktığı biliniyor.