Konut fiyatları düşer mi? Ünlü ekonomistten seçim sonrası senaryosu!

Konut fiyatları ile alakalı olarak seçim sonrası değerlendirmeleri merak ediliyor. Ekonomist Evren Devrim Zelyut seçimlerin Millet İttifakı tarafından kazanılması halinde konut fiyatlarının nasıl hareket edeceğini açıkladı.
Konut fiyatları düşer mi? Ünlü ekonomistten seçim sonrası senaryosu!

Türkiye’de son iki yıldır konut fiyatlarında aşırı artışlar başlı başına bir barınma krizine neden oldu. Kira fiyatlarındaki hızlı artıştan dolayı devlet tarafından yüzde 25 kira zammı sınırlaması getirilirken konut satış rakamları oldukça düştü. Yabancıya yapılan satışlarla ayakta durmaya çalışan konut piyasası ise alarm veriyor. Seçim sonrasında konut piyasasında yaşanacak değişimleri ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut değerlendirdi.

KONUT FİYATLARI SEÇİM SONRASINDA NASIL HAREKET EDER?

Millet İttifakı’nın kazandığı senaryoda konut fiyatlarını değerlendiren Evren Devrim Zelyut, “Bugün bizim inşaat maliyetlerimiz enflasyondan dolayı artıyor. Yabancı sermaye girişi olunca dolar kuru düşünce enflasyon da düşecek. Bu da inşaat maliyetlerini düşürecek. Kemal Kılıçdaroğlu da çıkıp TOKİ sadece alt gelir ve orta gelir grubu için konut yapacağını söyledi. Kredi verilirse bu alt gelir gruplarına verilecek. Türkiye fakir bir ülke değil. Muazzam bir para var. Yeterki bu para projelerle halka aksın. Bu yapılırsa herkese yetecek kadar bina yapılır.” dedi.

Konut maliyetlerinin gerileyeceğini iddia eden Evren Devrim Zelyut, “Orta gelir grubuna ev yağan müteahhitlerin önü enflasyon düşüşü ile açılacak. Göçmenler ülkelerine gönderilecekler. Bu kişiler gittiklerinde kiralar düşecek, istihdam artacak. Piyasa da düzenlenecek. Şu anda çimento firmaları kartelleşmiş ve ihracata odaklanmışlar. Devlet müdahale ettiğinde iç piyasanın ihtiyacı düşük maliyetlerle karşılanacak. Konut maliyetleri gerileyince fiyatlar da bundan etkilenecek.” ifadelerini kullandı.

Konut fiyatlarının düşüşüne dair de bir yorum yapan Evren Devrim Zelyut, “Millet İttifakı’nın kazanacağı bir senaryoda konut fiyatlarının düşüşü çok olasıdır. Bu olması halinde 80 milyar dolarlık bir yabancı girişi olacak. Bunu ben demiyorum Citibank’ın analizlerinde ifade ediliyor. Bu da dolar kuru ve enflasyon düşüşü ve ardından inşaat maliyetlerinde azalma demek. Ardından ise konut arzında gerçekleşecek olan hamleler ile konut piyasası yeniden ulaşılabilir olacak. Konut fiyatlarında bir miktar gerileme olabilecek ama asıl mesele fiyatların düşmesi değil. Alım gücü artacağı için konut yeniden satın alınabilir hale gelecek.” şeklinde konuştu.