Konut fiyatları neden düşmeyecek? Ünlü ekonomist tek tek açıkladı!

Ünlü ekonomist Murat Muratoğlu konut fiyatlarına dair bir değerlendirme yaptı. Konut fiyatlarında düşüş olmayacağını söyleyen Murat Muratoğlu bunun gerekçelerini de sıraladı. Konut fiyatları neden düşmeyecek?
Konut fiyatları neden düşmeyecek? Ünlü ekonomist tek tek açıkladı!

Konut fiyatlarındaki yükselişler herkesin gündeminde yer almaya devam ediyor. İnşaat maliyetlerindeki artışlarla körüklenen konut fiyatları akıl almaz seviyelere kadar yükseldi. Bu fiyat yükselişleri ile beraber kira fiyatları da yükselse de konutta amortisman süreleri oldukça uzadı. Geçmiş dönemlerde ortalama 20 yılda maliyetini karşılayan konutların amortisman süresi 40 yıla kadar uzadı. Ünlü ekonomist Murat Muratoğlu da konut fiyatlarına dair bir değerlendirme yaptı.

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞMEZ?

Konut fiyatları hakkında değerlendirme yapan Murat Muratoğlu, “Türkiye’de uzun yıllardır konut piyasasında gördüğümüz bir gelenek var. Konut fiyatlarında Türk lirası bazında gerileme olmaz. Konutlar satılmasa bile Türk lirası cinsinden fiyatını muhafaza etmeye devam eder. Gerekirse yıllarca aynı fiyatta kalır ama fiyatlar düşmez. Son bir yılda inşaat maliyetlerinde yüzde 114 artış olmuş. Bu da konut fiyatlarının düşmeyeceğine dair en önemli kanıttır diyebilirim. İnşaat maliyetinin aşağısında konut satışı yapılacağını düşünen varsa konut fiyatlarının gerileyeceğine inanabilir.” dedi.

Konut fiyatlarında gerilemeye neden olacak bir gelişme olmadığını söyleyen Murat Muratoğlu, “Ben kişisel olarak konut yatırımı yapmam. Ancak konut fiyatlarının düşmeyeceğini de söylüyorum. Ekonomide altın kuraldır. Talep varsa ve arz az ise fiyat yükselir. Konut piyasasında tam anlamıyla bu yaşanıyor. Türkiye’de kaç milyon sığınmacı var? Bunlar bir yerlerde barınıyorlar. Doğrudan konut talebi bu. Talep varsa fiyat neden düşsün?” şeklinde konuştu.

EN FAZLA KONUTTA FİYAT ARTIŞ HIZI ZAYIFLAR

Konut fiyatları ile dolar kuru ilişkisini yorumlayan Murat Muratoğlu, “Son dönemlerde dolar kuru düşürülecek ve konut fiyatları da gerileyecek şeklinde bir söylem dillendirilmeye başlandı. İnşaat sektörü dolar ile maliyet yapan bir sektör. Dolar kurunun düşmesi maliyetin de gerilemesi anlamına geliyor. Bu olursa konut fiyatları düşebilir. Ancak şu andaki enflasyonist ortamda dolar kurunun gerilemesinin imkanı yok. Dolar kuru dönemsel olarak baskılarla belirli seviyelerde tutulabilir. Bu da en fazla konut fiyatlarının artış hızını zayıflatır.” dedi.