Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyorsa diğer mirasçıların evden çıkarma hakkı olur mu?

Bir gayrimenkulün miras kalması sonucunda, evde yaşayan mirasçının yanı sıra diğer mirasçıların ne gibi haklarının bulunduğu merak konusu oldu.
Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyorsa diğer mirasçıların evden çıkarma hakkı olur mu?

Son dönemde miras ile ilgili merak edilenlere bir yenisi daha eklendi. Türkiye'de en çok anlaşmazlıkların yaşandığı konular arasında olan miras olarak kalan konutlarda kimlerin ne gibi hakları olduğu konusunda araştırmalar yapılmaya başlandı. Bu çerçevede yapılan araştırmalarda miras olarak kalan konutta mirasçılardan birinin yaşaması halinde diğer mirasçıların ne gibi hakları olduğu konusu yer aldı.

Konuya ilişkin en çok merak edilen ise diğer mirasçıların evde yaşayan mirasçıyı evden çıkarma gibi bir hakka sahip olup olmadığı konusuydu. Gelen ilk bilgilere göre ise mirastan tüm paydaşların hak sahibi olduğu, dolayısıyla mirasçıların miras kalan bu ev üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerektiği öğrenildi. Yani mirasçıların herhangi birisi keyfi davranarak mülk edinilen ev hakkında karar alamazlar.

MİRASÇILAR DİĞER MİRASÇIYI EVDEN ÇIKARMA HAKKINA SAHİP OLUR MU?

Bu detayın bilinmesinin ardından ise mirasçılar tarafından konu ile ilgili en çok yapılan araştırma diğer mirasçıların ne gibi haklarının bulunduğu konusundaydı. Hukuki açıdan bakıldığı zaman miras kalan evde mirasçılardan birisi oturuyorsa ve diğer mirasçılara bunun için herhangi bir kira ödemesi yapmıyor ve izin almıyorsa bu durum hukuki yollarla çözülebiliyor. Ancak buradaki hukuki yollar ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmasından çok farklı olabiliyor. Evde oturan kişi mülk sahiplerinin birisi olduğu için direkt olarak evden tahliye edilemediği ifade edildi.

Bu durumu yaşayan kişiler için yapılan bir diğer açıklamaya göre ise evde oturmayan mirasçılar evin bulunduğu mülki sınırlar içerisinde kaymakamlığa başvuruda bulunarak diğer mirasçının evden tahliyesini talep edebiliyorlar. Ancak burada çok önemli bir detay bulunmaktadır. Evde oturan kiracının tapuda sükna hakkı olmamalıdır. Bu hak bulunursa diğer mirasçılar tahliye talep edemezler. Buna karşın kira bedeli talep edebilecekleri öğrenildi.

Haber Editörü