Prof. Ahmet Ercan 900 yıldır suskun dediği fay hattını açıkladı o il için deprem alarmı verildi

Yapmış olduğu başarılı deprem tahminleri ile bilinen ve Türkiye'nin en saygın deprem profesörleri arasında gösterilen Prof. Dr. Ahmet Ercan yeni uyarıda bulundu.
Prof. Ahmet Ercan 900 yıldır suskun dediği fay hattını açıkladı o il için deprem alarmı verildi

Prof. Ahmet Ercan 900 yıldır suskun dediği fay hattını açıkladı o il için deprem alarmı verildi - Türkiye Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem ile büyük bir felaket yaşamış 11 ilde 48 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

Yaşanan deprem felaketi depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep'i de yerle bir etmiş, bu illerde adeta sağlam bina kalmamıştı. Depremin etkisi ile bu illere ek olarak Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Kilis ve Osmaniye illerinde de yıkılan binalar ve can kayıpları yaşanmıştı. 11 ilde yıkımı beraberinde getiren depremin ardından gözler yeni deprem riski olan illere çevrilmişti. 

DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLLER HANGİLERİ, HANGİ İLLERDE DEPREM BEKLENİYOR, BİR SONRAKİ DEPREM NEREDE OLACAK?

Türkiye'nin pek çok büyük şehrinin aktif fay hatları üzerinden inşa edilmesi ne yazık ki her depremin büyük bir felaket riski taşımasına neden oluyor. Özellikle de Türkiye'nin kalbi olarak kabul edilen İstanbul'da ve Marmara bölgesi ile İzmir'de beklenen deprem alarmları verilmeye devam ediliyor. Gözler bu şehirlere çevrilirken Prof. Ahmet Ercan başka bir yere dikkat çekti. 

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli deprem profesörleri arasında yer alan Prof. Ahmet Ercan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında "Adana ilinin deprem çekincesi M7,0’dır. Adana içinde depremler M6,4’ü geçmiyor, 1500 yıldır suskun. Ceyhan’dan geçen kırık devingen; kabaca 50 yılda bir M6,4 üretiyor. M7,0 üreten Kozan ile Karataş 900 yıldır suskun. Çukurova’da yerin depreme duyarlığı aşırı. Yapılara bakılmalı" diyerek bu bölgeden geçen deprem fay hattının 900 yıldır suskun olduğuna dikkat çekerek 7 şiddetinde bir depreme karşı önlem alınması gerektiğini söyledi. 

Mersin'in deprem riskinin düşük olduğunu ancak Adana'da ki depremden olumsuz etkilenebileceğini belirten Ercan 27 Haz 1998 tarihinde yaşanan 6.2 şiddetindeki Adana Ceyhan depreminde Osmaniye, Mersin ve Hatay'da can kayıplarının olduğunu belirterek acilen önlem alınması gerektiğini söyledi. 

NOT: Haberimizde Prof. Ercan tarafından yapılan açıklamalara yer verilmiş olup, deprem tahmini için kesin ifadelere yer verilmemiştir. Burada yer alan bilgiler kesin olacak bir depremi değil deprem olma riskini içermektedir.