Tek evi olan tapu sahipleri! Bunu hemen yapmazsanız Mayıs ayı sonuna kadar 13 bin TL ödeme çıkabilir

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Mart ayının gelmesi ile emlak vergisi ödemeleri başlarken sıfır oranlı emlak vergisi için dilekçe uyarısı yapıldı. Emlak vergisi muafiyeti 2023 listesi açıklandı.
Tek evi olan tapu sahipleri! Bunu hemen yapmazsanız Mayıs ayı sonuna kadar 13 bin TL ödeme çıkabilir

Tek evi olan tapu sahipleri! Bunu hemen yapmazsanız Mayıs ayı sonuna kadar 13 bin TL ödeme çıkabilir - Mart ayının gelmesi ile beraber milyonlarca kişinin vergi ödemeleri de başladı. Türkiye sınırları içerisinde arsa, tarla, dükkan, depo, konut, bahçe, daire gibi taşınmazı olan kişilerden servet vergisi kapsamında emlak vergisi tahsil edilmekte olup Mart ayı itibari ile 2023 ödemeleri başladı. 

2023 emlak vergisi ödeme tarihleri takvimi içerisinde 1 Mart 2023 tarihi itibari ile başlayan ödeme tarihi 31 Mayıs 2023 tarihine kadar devam edecek. Mayıs ayı sonuna kadar emlak vergisi ödemesini yapmak isteyen kişiler tek seferde tahakkuk eden vergiyi peşin ödeyebileceği gibi isteyen kişiler 2 eşit taksit halinde de ödeme yapabilecek. Vergi ödemeleri için tek evi olanlara ise belirli koşullar altında muafiyet hakkı tanınacak. 

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ İLE SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisinde de eşitlik ilkesini sağlamak adına muafiyet hakkı tanınmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti taşınmaz sahibi olmasına rağmen vergi ödeme sorumluluğu yüklenmemesi anlamanı gelmekte olup bu kişilere vergi tahakkuk ettirilmez. Bu işleme sıfır oranlı emlak vergisi adı verilir. 

TEK EVİ OLANLAR EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Emlak vergisi muafiyeti olarak tanımlanan haktan yararlanan kişiler emlak vergisi ödemezken bu kişilerin dışında kalan tüm taşınmaz sahipleri vergi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi muafiyeti hakkı olarak tanımlanan bu hak sahibi olduğu evin tek evi olması ve 200 m2'den daha küçük olması şartı ile: 

Emekli maaşı dışında başka hiçbir geliri olmayan emekliler, 

Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, 

Şehidin dul eşi ve yetimleri ile gaziler emlak vergisi ödemez. 

Tek evi olan tapu sahipleri! Bunu hemen yapmazsanız Mayıs ayı sonuna kadar 13 bin TL ödeme çıkabilir

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ DİLEKÇESİ! BU DİLEKÇEYİ VEREN 13 BİN TL ÖDEMEDEN KURTULACAK

Yükselen konut fiyatları nedeni ile emlak vergisi ödemeleri de artarken yukarıdaki şartları taşıyan kişiler konutlarının kayıtlı olduğu belediyeye emlak vergisi muafiyeti başvurusu yaparak ödemeden kurtulabilecek. Listede olmasına rağmen başvuru yapmayan kişiler ise gereksiz yere para ödemesi yapmış olacaklar.