Yetim aylığı alanlar emlak vergisinden muaf mıdırlar?

Emlak vergisi ile alakalı olarak merak edilen detayların başında bu vergiden muaf olma durumu yer alıyor. Kimler emlak vergisinden muaf olabilirler? Anne veya babasından yetim aylığı alanlar emlak vergisinden muaf olabilirler mi?
Yetim aylığı alanlar emlak vergisinden muaf mıdırlar?

Türkiye’de tüm gayrimenkuller esasında vergiye tabidirler. Ancak bazı durumlarda bu verginin miktarı sıfır vergi olarak belirlenerek vatandaşlara vergi muafiyeti verilebiliyor. Emlak vergisi ile alakalı olarak konutlarda vatandaşlar vergi muafiyetinden yararlanabiliyorlar. Lakin bunun da belirli kuralları bulunuyor. Bu kuralların tamamının yerine getirilmesi durumunda emlak vergisi mükellefliği söz konusu olmayabiliyor.

EMEKLİLERİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETLİĞİ!

En çok bilinen meselelerden birisi de emeklilerin bazı şartları karşılamaları durumunda emlak vergisinden muaf olmalarıdır. Bunun için emeklilerin sahip oldukları konutun 200 metrekareyi geçmemesi, gelir getiren bir başka gayrimenkullerinin olmaması gibi şartlar aranıyor. Bunların dışında da bazı şartların yerine getirilmesi halinde emekliler emlak vergisinden muaf olabiliyorlar.

YETİM AYLIĞI ALANLAR EMLAK VERGİSİNDEN MUAFİYET TALEP EDEBİLİRLER Mİ?

Anneleri veya babalarından dolayı bazı vatandaşlar yetim aylığı alabiliyorlar. Bu genellikle kız çocuklarında görülen bir durumdur. Anne ve babalarından kendilerine yetim aylığı bağlanan vatandaşlar emlak vergisi ile alakalı olarak herhangi bir muafiyet haklarının olup olmadığını merak ediyorlar. Uygulanan mevzuata göre bu vatandaşlar da emlak vergisi muafiyetliği konusunda emekliler gibi değerlendirilmektedirler. Yetim aylığı alanların bu aylıklarından başka herhangi bir gelirlerinin olmaması durumunda emlak vergisinden muaf olmaktadırlar. Ancak bunun için emeklilere uygulanan diğer şartların da uygulanabiliyor olması gerekmektedir.

5 YILA KADAR ÖDENEN EMLAK VERGİLERİNE İADE

Emlak vergileri ile alakalı olarak bir de iade meselesi çokça araştırılmaktadır. Emlak vergisi muafiyet hakkı olmasına rağmen bu muafiyet hakkını kullanmamış olanlar ödemiş oldukları vergilere dair iade alabiliyorlar. Ancak bu iade işleminde 5 yıl kuralı uygulanmaktadır. 5 yılın üzerinde bir zaman geçmişse herhangi bir şekilde iade işlemi yapılamıyor.