Yüksek kiralar herkesi vurdu: Büyük kentten küçük kente göç başladı

Kira fiyatlarındaki artış durdurulamazken özellikle memurlar büyükşehirlerde çalışmak istemiyor. Daha küçük kentlere tayin isteyen memurlar, maaşlarının yüzde 70'ini kiraya veriyor.
Yüksek kiralar herkesi vurdu: Büyük kentten küçük kente göç başladı

Emlak sektöründeki fiyat artışı hız kesmeden devam ediyor. Enflasyon rakamları her ay yukarı yönlü hareketini devam ettirirken, büyük şehirler bu durumdan çok daha fazla etkileniyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde artan konut fiyatları, vatandaşları barınma krizine sürüklüyor.

Endeksa verilerine göre, kira fiyatları İstanbul’da yüzde 168 artarak 8 bin 107 TL’ye, Antalya’da yüzde 310 artarak 10 bin 397 TL’ye yükseldi. Çalışmak için büyükşehirlere gelenler, yüksek kiraları görünce birer birer memleketlerine döndü.

‘ Barınma sorunu Eylül’de artacak ‘

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, hızla artan kiralardan dolayı İstanbul gibi kentlerde başta memur olmak üzere bir sürgün bölgesine dönüştüğünü söyledi. Memurların en fazla 10 bin TL maaş aldığını ancak İstanbul’da kiraların 7 bin – 8 bin liradan aşağı olmadığını söyledi. Ayrıca lojmanların satılmasının da kiralara olumsuz yansıdığını belirten Aşa, fiyatlar nedeniyle İstanbul’a kimsenin gelmek istemediğini aktardı.

Konu hakkında görüşlerini paylaşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, reel anlamda kamu çalışanlarının ücretlerindeki değer kaybının büyük kentlerde yaşamayı zorlaştırdığını, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde çalışan memurların maaşlarının yüzde 70’ini kiraya vermek durumunda kaldığını ifade etti.

Eylül ayından itibaren okulların ve üniversitelerin açılmasıyla barınma sorunu ile karşı karşıya kalınacağını aktararak, kiralara getirilen yüzde 25 artış zorunluluğuna rağmen hala ev sahipleri ile kiracılar arasında sorun yaşandığını belirtti.

‘ Büyükşehirler sürgün yeri oldu ‘

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, 20-30 yıl büyükşehirlerde ve sahil bölgelerinde konaklama imkanlarının yaygın olduğunu, fakat buraların özelleştirilerek ortadan kaldırıldığını söyledi. Bulut, ‘’ Eskiden Anadolu’nun yoksun bölgelerine gidince sürgün gibi nitelendirilirken, şimdi İstanbul’a ve sahil bölgelerine gitmek sürgün gibi olmaya başladı ‘’ dedi.