Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının uzatılması konut satışlarını nasıl etkileyecek?

Kiracıları korumak amacıyla uygulamaya sokulan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının uzatılacak olması hakkında konut sektöründen değerlendirmeler geldi. Ev sahiplerinin kiraya vermek yerine evlerini satmayı tercih edecek olmalarının ikinci el konut piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor.
Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının uzatılması konut satışlarını nasıl etkileyecek?

Türkiye’de konutta arz sıkıntısı devam ederken kira zammı sınırlaması konut satışlarına olumsuz yansıdı. Ancak buna karşın gayrimenkul halen daha kazançlı bir yatırım aracı olmaya devam ediyor. Kira geliri cezbedici olmasa da konut fiyat artışları ile ev sahipleri kazançlı duruma geçebiliyorlar.

YÜZDE 150 KAZANÇ SAĞLADI

Kira zammı sınırlamasının uzatılacak olmasının konut sektörünü nasıl etkileyeceğini yorumlayan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kabadayı, “Bu dönemde bu uygulama yatırım amaçlı konut alımlarını etkileyebilir. Ancak bu kira sınırlamasının uzatılmasının detaylarını bilmek gerekiyor. Süre kısa olacaksa bunun bir etkisi olmaz. Buna rağmen kira getirisi enflasyonun gerisinde kalıyor. Diğer taraftan ise konut fiyatları artıyor. Son 1 yılda konut yatırımı yapanlar yüzde 150 oranında kazanç sağladılar. Bu sürede döviz yüzde 32, borsa yüzde 37, altın yüzde 12 kazandırdı. Bundan dolayı gayrimenkule ilgi sürecektir.” dedi.

Emlak ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran ise, “Normal koşullarda kira fiyatlarına getirilen sınırlama konutu yatırım aracı olmaktan çıkarır. Ancak Türkiye’de şu anda normal koşullar yaşanmıyor. Kimse ev alırken kiraya zam yapamam diyerek ev almaktan vazgeçmiyor. Çünkü konutta bir arz sıkıntısı var.” ifadelerini kullandı.

KISA VADEDE DURGUNLUK OLABİLİR

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol da bir yorum yaparak, “Türkiye’de varlıkların yüzde 80’i finansal olmayan varlıklarda tutuluyor. Türk vatandaşı şartlar ne olursa olsun gayrimenkule ilgi gösteriyor. Kiralık olarak kullanılmasa bile gayrimenkuldeki değer artışlarından dolayı konut talebi yüksek olacaktır. Belki kısa vadeli bir miktar durgunluk yaşanabilir. Orta ve uzun vadede ise konut yatırımları talep alan yatırımlar olmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.