Emlak Simsarları İş Başında! Öğrencilerin Kiralık Ev Kabusu Cep Yakıyor

Çocuğu bu sene üniversiteyi kazanan ya da üniversite okuyan aileler zorlu bir sınavdan geçiyor. Öğrenciler yurt bulamazken kiralık ev fiyatları cep yakıyor!
Emlak Simsarları İş Başında! Öğrencilerin Kiralık Ev Kabusu Cep Yakıyor

Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçilmesi ve sürecin 1,5 seneye yaklaşması ile öğrenciler oturdukları evleri boşaltarak ailelerinin yanına dönüş yapmıştı. Başka şehirlerde yaşayan öğrencilerin boşalttıkları evleri Suriyeli ve Afgan göçmenler tutmaya başlarken süreçte ertelenen düğünlerin başlaması, kentsel dönüşüm ve tayin döneminin başlaması ile kiralık evler yoka düştü.

Üniversitelerin bu sene yüz yüze eğitime geçiş yapması ile beraber hem bu sene üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin hem de evlerine geri dönen öğrencilerin birden kiralık ev arayışına başlaması ile kiralık ev kabusu başladı. Boş kiralık ev için İstanbul'un üniversiteye yakın mahallelerinde kura çekilmeye dahi başlanırken fahiş kira zamları vatandaşı canından bezdirdi.

GÖKGÖL: ÖĞRENCİLER EMLAK SİMSARLARININ ELİNE DÜŞÜRÜLDÜ!

Konu hakkında Cumhuriyet Gazetesi'ne açıklama yapan TÜYİSEN Yönetim Kurulu Üyesi Funda Gökgöl kiralık ev arayan öğrencilerin resmen emlak simsarlarının ve tefecilerin ellerine itildiğini iddia ederek yurt sahiplerinin emlakçılık yapmaya başladığı eleştirisinde bulundu. Gökgöl pandemi öncesi 900 lira civarında seyreden kiralık ev fiyatlarının bugün 3 bin liraya fırladığını belirterek "TÜYİSEN üyesi yurtlar bu yıl en fazla yüzde 17 zam yaptı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na mart ayında fiyat bildiriminde bulunduk. Ama bizim hedefimiz yüzde 30 fiyat artışı yapmaktı, çünü gıda başta olmak üzere, elektrik, doğalgaz, suya yüzde 50’nin üzerinde zam gelmiş. Bu zamma uymayan yurt sahipleri de var. Burada veliler uyanık olacak gerekirse bakanlığa şikâyette bulunacak" diyerek yüzde 17'den fazla zam ödenmemesi gerektiğini söyledi.

Emlak Simsarları İş Başında! Öğrencilerin Kiralık Ev Kabusu Cep Yakıyor

EV VE YURT KİRALARI NEDEN ZAMLANDI, YÜKSELDİ?

Yurt fiyatlarında yaşanan artışın en önemli nedenlerinden biri kiralık ev fiyatlarına yapılan fahiş zamlar sonrasında öğrencilerin yurtlara olan taleplerinin katlanarak artması oldu. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı sadece 750 civarında yurt bulunurken özel yurtların büyük bir bölümü pandemi döneminde 1,5 sene boş kalması nedeni ile kapatıldı.

Kapatılan yurtların bir bölümü otel, okul ya da hastane gibi başka amaçlar için kullanılmaya başlanırken yüz yüze eğitime geçiş ile beraber hem yurt sayısının azalması hem de talebin artması ile boş olan yurtlarda fiyatlar yükseliş gösterdi.