EV Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hiç tartışmasız hayatımızın en büyük yatırımlarından biri ev satın almaktır. Peki, sonradan pişman olmamak adına ev alırken nelere dikkat edilmeli?
EV Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hiç tartışmasız hayatımızın en büyük yatırımlarından biri ev satın almaktır. Peki, sonradan pişman olmamak adına ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Geleceğe yatırım yapmak isteyen kişilerin ilk tercihlerinden biri



Amaca Uygun Konut Alım Yapın!



Öncelikle evinizi niçin satın alacağınızı belirleyin. Yatırım amaçlı ev almak ile oturmak amaçlı ev almak birbirinden çok farklı iki karardır. Yatırım amaçlı ev almak isteyen kişilerin mutlaka emsal kiraları incelemeleri, mümkün oldunca aylık kira getirisi yüksek olan lokasyonlardan seçim yapması gerekir.



Otumak için ev almak isteyen kişilerin ise önceliği konutun lokasyonu olmalıdır. Bir ev ne kadar güzel olursa olsun ulaşım açısından sapa bir yerde bulunuyor ve lokasyonu merkezden uzaksa kesinlikle tercih edilmemelidir. Ulaşım araçlarına, okula, hastaneye, merkeze ve işyerlerine yakın olan konutlar lokasyon açısından uygun olan konutlardır.



Tapudan Mutlaka Kontrolü Yapılmalı



Evin hukuki statüsüde mutlaka incelenmelidir. Evin tapusu üzerinde ipotek şerhi olup olmadığı ya da tapudaki hakkı sınırlayan bir şerh olup olmadığı incelenmelidir. Örneğin tapuda aile konutu şerhi bulunan konutun alınırken mutlaka eşinde konut satışına rızası olup olmadığı incelenmelidir.



Bunun yanı sıra satın alınan evin iskanı bulunup bulunmadığı da sorgulanması gereken önemli kriterlerinden biridir. İskansız ev almak yasal açıdan yasak değildir ancak bir evin iskansız olması o ev için inşaat ruhsatı verilen belediye tarafından henüz bitirilmediğinin ve oturulmaya uygun bulunmadığını ifade eder.



Yine çıkarılacak olan bir yasa ile iskansız evlere iskan zorunluluğu getirilmesi durumunda ya da bu evlerin satışının yasaklanması gibi uygulamalarda evi satın alan kişi mağdur olma riski ile her zaman karşı karşıya kalacakır.



Aldığınız Konutun Belediyedeki Projesi Kontrol Edilmeli



Konut alırken mutlaka evin sınırları içerisinde olduğu belediye ziyaret edilerek evin projesine uygun olup olmadığı incelenmelidir. Örneğin eve sonradan balkon eklenmesi, balkonun duvar örülerek kapatılması, çatı katı çıkılması ya da terasın kapatılması gibi sonradan yapılan her türlü müdahele iskana aykırılıktır ve cezaya tabidir.



Kişisel İhtiyaçlarınıza Uygun Olan Evi Tercih Edin



Çocuklu aileler için mutlaka evin okula olan yakınlığı, yakın olduğu okulun iyi olup olmadığı, çalışan kişiler için evin metro ve toplu ulaşım araçlarına olan yakınlığı, kronik hastalığı olan kişiler için evin hastanelere olan yakınlığı gibi evi satın alacak kişinin kişisel ihtiyaçlarına yanıt verecek özellikler dikkate alınmalıdır.



Ev Alırken Cephe Seçimi Çok Önemli



Ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlilerinden biri de cephe seçimidir. Doğru cephe seçimi içerisinde kendinizi çok daha mutlu hissedeceğiniz bir yuvaya kavuşmanızı sağlayacaktır.



Örneğin Antalya gibi yazın çok sıcak, kışın ise ılık olan bir yerde Güney cephe seçmek hayatı bir kabusa çevirirken Ankara gibi kışın hava sıcaklıklarının çok düşük olduğu ve soğuk bir iklime sahip olan bir şehirde Kuzey cephe ev almak aynı hatanın tekrarı olacaktır. bu nedenle yaşadığınız şehrin iklim koşullarına göre karar vermeniz en doğrusudur. Bunun yanı sıra;




  • Evin depreme dayanıklı olup olmadığı,

  • Isı ve ses yalıtımı,

  • İnşaat esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi,

  • İçerisinde yaşayacak kişi sayısına uygun olan büyüklüğe sahip olması,

  • Özellikle de salon ve mutfak bölümünün genişliği

  • Arabanız bulunuyorsa her daireye bir otopark bulunup bulunmadığı gibi kriterler mutlaka sorgulanmalıdır.



Emlak365.com Özel İçerik