Ev Sahibi Kiracısına Depozito İadesi Yapmazsa Ne Olur?

Gayrimenkul hukukundaki uyuşmazlıklardan birisi olan depozito ödenmesi sorunu zaman zaman yaşanabilmektedir. Peki ev sahibi kiracıya depozitosunu iade etmezse ne olur?
Ev Sahibi Kiracısına Depozito İadesi Yapmazsa Ne Olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlardan birisi de depozito meselesidir. Depozito esasında ev sahibinin kiraya verdiği evinde meydana gelebilecek zararlar karşısında kendisini güvence altına aldığı güvence bedelidir. Kiracı evden ayrılırken eve zarar vermiş olması durumunda bu depozito bedelinden ilgili zarar karşılanır.

DEPOZİTO NASIL ÖDENİR?

Kira sözleşmesinin başlangıcında genellikle ev sahipleri kiracılardan bir depozito bedeli talep etmektedirler. Bu konuda yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı bu konuda bir kanuni düzenleme yapılmıştır. Kiracıların depozito bedeli olarak ödedikleri tutar bankaya yatırılmaktadır. Bir vadeli hesaba yatan depozito bedelini ev sahipleri kiracıların onayı olmadan bankadan çekememektedir. Kira sözleşmesinin sonunda ise bu bedel her iki tarafın onayı ile çekilebilmektedir.

DEPOZİTO KİRACILARA HANGİ DURUMLARDA İADE EDİLMEZ?

Kiracılar kiraladıkları eve girişte ödedikleri depozito ücretlerini evden ayrılırken almak istemektedirler. Ancak bazı durumlarda ev sahipleri bu bedeli kiracılara ödememekteler. Kanuna göre eğer kiralanan evde olağandışı bir yıpranma meydana gelmişse ev sahibinin depozito ödememe hakkı bulunmnaktadır. Ancak burada yıpranmanın olağandışı olması gerekmektedir. Normal yani olağan yıpranmanın bedeli kiracılardan tahsil edilemez.

Yargıtay'ın ilgili kararı gereği kiracılar evden çıkarken evde meydana gelmiş normal yıpranmalardan sorumlu tutulamamaktadırlar. Örneğin bir kiracı boyalı olarak girdiği bir evin boyasını evden çıkarken yaptırmak zorunda değildir. Bu nedenle de ev sahipleri kiracının depozitosunu boya masrafı diyerek iade etmemezlik yapamaz.

EV SAHİBİ DEPOZİTOYU İADE ETMEZSE NE OLUR?

Ev sahiplerinin kiracıların depozitolarını iade etmemeleri durumunda zorlu bir hukuki süreç başlayabilir. Kiracı önce depozitonun ödenmesine dair ev sahibine ihtarname çeker. Bu ihtarnameye karşın ev sahibi yine depozitoyu aide etmezse bu sefer hukuki süreç başlatılır. Böyle bir durumda ise tüm avantaj artık kiracıya geçmiş olur.

Depozito iadesi yapmayan ev sahibi huku önünde kiracının kiralanan eve zarar verdiğini ispat etmek zorundadır. Bunu ispat etmekle mükellef olan ev sahipleri eğer ispatlayamazlarsa depozito bedelini yasal faizi ile kiracıya ödemek zorunda kalırlar. Kiracının eve zarar verdiği ispat edilirse zarar tutarınca depozitodan kesinti yapılır. Zararı depozito karşılamazsa kalan kısım da kiracıdan tahsil edilir.