Ev Sahiplerinin Kira Sözleşmesine Rağmen Kiracıları Evden Çıkarabilecekleri İstisnai Durumlar

Ev sahipleri bazen kiracılarını evden çıkarmak istiyorlar ama kira sözleşmeleri buna engel oluyor. Peki ev sahipleri hangi durumlarda kira sözleşmesine rağmen kiracıları evden çıkarabilirler?
Ev Sahiplerinin Kira Sözleşmesine Rağmen Kiracıları Evden Çıkarabilecekleri İstisnai Durumlar

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar bazı durumlarda iki tarafın büyük restleşmesi ile sonuçlanabiliyor. Böyle bir durumda ise ev sahipleri kiracılardan evlerini boşaltmalarını talep edebiliyorlar. Ancak kira sözleşmesi bu açıdan ev sahiplerinin elini kolunu bağlıyor.

Ev kiralarken yapılan kira sözleşmeleri hem ev sahiplerini hem de kiracıları güvence altına alıyor. Bu güvence ile ev sahipleri kiracılarını kafalarına göre evden çıkaramıyorlar. Hatta kirasını düzenli ödeyen bir kiracının evden çıkarılmasının istisnalar hariç herhangi bir yolu bulunmuyor. Peki ev sahipleri hangi istisnai durumlarda kiracılarını evden kira sözleşmesine rağmen çıkarabilirler?

EVE İHTİYACIM VAR DİYEREK EVDEN ÇIKARMA

Türkiye'de ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarırken en çok ortaya sürdükleri gerekçedir. Ev sahibinin kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin eve ihtiyaçları olması durumunda kiracı kira sözleşmesine ramen evden çıkarılabilir.

Ancak bu istisnada ev sahipleri çok dikkatli hareket etmelidirler. Bu gerekçe ile bir kiracı evden çıkarılmışsa ev sahibi 3 yıl boyunca bu konutu bir başkasına kiralayamaz. Eğer ev sahibi ihtiyacım var diyerek kiracısını çıkarır ve bir başkasına evi kiralarsa eski kiracısına tazminat ödemek zorunda kalır.

KİRACI İZİNSİZ TADİLAT YAPARSA EVDEN ÇIKARILABİLİR

Kiracılar kiraladıkları evlerde ev sahibinden izinsiz bir şekilde büyük bir tadilata giderek evin yapısını değiştiremezler. Böyle bir durumda ev sahipleri kiracılarını kira sözleşmesine rağmen evden çıkarabilirler. Kiracının böyle bir durumda itiraz hakkı da bulunmamaktadır.

EV SAHİBİ BÜYÜK TADİLAT NEDENİYLE TAHLİYE İSTEYEBİLİR

Ev sahibi içerisinde kiracı bulunan evde büyük tadilat yapmak isteyebilir. Böyle bir durumda da kiracıya evi boşaltması söylenebilir. Kiracı bu şekilde evden çıkarılır. Ancak tadilat sona erdikten sonra ev sahipleri evden çıkardıkları kiracıları tadilat sona erdiğinde davet etmek zorundadırlar. Bu davet olmazsa kiracılar hem taşınma masraflarını hem de 1 yıllık kira bedelini mahkeme yoluyla ev sahiplerinden alırlar.

EV SATILIRSA KİRACI ÇIKARILABİLİR

Kiralanan ev bir başkasına satılırsa kiracı evden çıkarılabilir. Ancak bunun da bazı kaideleri vardır. Evin yeni sahibi evi satın aldıktan sonra 1 ay içerisinde kiracıya evi boşaltmasına dair tebligat gönderir. Bu tebligatın ardından kiracılar 6 ay sonra evi boşaltmak zorundalar.

KOMŞU ŞİKAYETİ KİRACIYI TAHLİYE SEBEBİ

Komşular bir kiracıdan şikayetçiyseler ve bu şikayet de haklı bir nedene dayandırılırsa ev sahibi bu kiracının kira sözleşmesini feshetme hakkında sahip olurar. Bu durumun bazı şartları bulunmaktadır. Önce ev sahibi kiracıya yazılı ihtar gönderir. Ardından kira sözleşmesinin feshine dair süreç başlatılır.