Evin Kentsel Dönüşüme Girecek Olması Kira Sözleşmesi İçin Haklı Fesih Gerekçesi Midir?

Kentsel dönüşüme girecek evlerde kira sözleşmesine sahip kiracıların durumu merak ediliyor? Kiracı bu durumda evden çıkarılır mı?
Evin Kentsel Dönüşüme Girecek Olması Kira Sözleşmesi İçin Haklı Fesih Gerekçesi Midir?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında genellikle evden tahliye konusunda adeta köşe kapmaca oynanıyor. EV sahipleri türlü gerekçelerle kiracıları evden çıklarıp yerlerine yeni kiracı almak suretiyle daha yüksek kira bedeli peşinde oluyorlar. Bunun için de iyi niyetli ev sahipleri dahi mağdur oluyorlar. Bu genel algıdan dolayı ev sahbi iyi niyetli olsa da kiracılar tarafından art niyetli ve fırsatçı olarak değerlendirilebiliyorlar.

KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREN EVLERDE KİRACILARIN DURUMU

Kiracının kira sözleşmesi karşılığında kiralamış olduğu evin kentsel dönüşüme girmesi kira hukuku açısından bazı sonuçları doğurmaktadır. Öncelikle bir evin kentsel dönüşüme girmesi için ev sahibinin anlaşmış olması kiracının evden haklı gerekçeyle tahliyesini gerektirmektedir. Kiracıların buna itirazda bulunabilecekleri herhangi bir mekanizma bulunmamaktadır. Ancak bu durum kiracının mağdur olabileceği anlamına gelmemektedir. Yasalar kiracıların bazı haklarını güvence altında tutmaktadır.

Kiracı eğer evden kentsel dönüşüm gerekçesi ile çıkarılacaksa devlet tarafından taşınma yardımı alabilmektedir. Bu konuda ilgili mercilere başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca kiracı eğer evden kentsel dönüşüm için çıkarılmışsa o kentsel dönüşüm yapılmalıdır. Eğer kentsel dönüşüm yapılmıyorsa bu durumda evden çıkan kiracı bilgilendirilmeli ve ev sahibi evi yeniden aynı şartlarda kiralamak için kiracıya teklifte bulunmalıdır.

Kiracıyı evden çıkaran ve kentsel dönüşüme de başlamayan ev sahipleri bu evleri bir başkasına kiraya verirlerse o zaman sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalacaklardır. Öncelikle bu durumda kiracının iyi niyeti suistimal edilmiştir ve evden haksız bir gerekçe ile çıkarılmış hatta aldatılmıştır. Ev sahibi bununla da kalmamış yüksek kira bedeli ile avi bir başkasına kiralamıştır. Bu durumda kiracı ev sahibi hakkında tazminat davası açarak 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak alabilmektedir.

Emlak365.com