Evin Tapusunda Kira Şerhi Varsa Kiracı Evden Çıkarılabilir Mi?

Bir evin tapusunda kira şerhi varsa o kiracı evden çıkarılabilir mi? Kira şerhi nedir, ne işe yarar? Kira şerhi olan bir ev satılırsa bir değişiklik olur mu?
Evin Tapusunda Kira Şerhi Varsa Kiracı Evden Çıkarılabilir Mi?

Kiracılar bir evi kiraladıklarında en çok duydukları kaygı ev sahiplerinin kendilerini evden çıkarmak isteyebilecekleri oluyor. Bu konuda endişe duyan kiracıların endişelerine son verecek bir ayrıntı bulunmaktadır. Eğer kira sözleşmesi ile evin tapusuna kira şerhi düşülürse kiracılar evden çıkarılma ihtimallerini ortadan kaldırabilirler. Ancak bunun için ev sahibinin kira şehrine onay vermesi gerekmektedir.

KİRA ŞERHİ NEDİR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesinin evin tapusuna işlenmesine kira şerhi adı verilmektedir. Kira şerhinin tapuya işlenebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer kira şerhi işlemini kiracı yapacaksa kira sözleşmesi noterde yapılmalıdır. Ancak ev sahibi bu kira şerhi işlemini gerçekleştirecekse kira sözleşmesinin nerede yapıldığının bir önemi yoktur.

KİRA ŞERHİ İÇİN HANGİ BELGELER İSTENMEKTEDİR?

Bir ev için tapu kütüğüne kira şerhi işletilebilmesi için şu belgeler talep edilmektedir:

-Kira sözleşmesi
-Tapu senedi
-TC Kimlik numarası ve vergi numarası
-Kimlik belgesi

KİRA ŞERHİ BULUNAN EV SATILIRSA NE OLUR?

Kira şerhi kiracıları güvence altına alan bir uygulamadır. Genellikle de ev sahipleri kira şerhi konusunda sıcak bakmamaktadırlar. Kira sözleşmeleri tapu kütüğüne şerh olarak eklenmektedir. Ekleme yapılan kira sözleşmelerinde belirtilen süre dahilinde kiracılar evden çıkarılamazlar. Evin satılması durumunda da bu kira sözleşmesinin geçerlilik süresinde herhangibir değişiklik olmaz. Kira sözleşmesi devam eder ve kiracı o süre sona erene kadar evden herhangi bir gerekçeyle tahliye edilemezler.

KİRA ŞERHİ MASRAFLARI NELERDİR?

Bir evin tapusuna kira şerhi düşülmek istendiğinde bazı masraflar çıkabilmektedir. Bir yıllık kira bedelinin binde 5,4'ü hesaplanarak kire şerhi harcı olarak tahsil edilmektedir. Bu ödemeler noterlerce alınmaktadır. Ayrıca binde 1,5 oranında da damga vergisi ödemesi alınmaktadır.