Fazla Kira Artışını Kabul Etmeyen Kiracıları Ev Sahipleri Evden Çıkarabilirler Mi?

Ev sahipleri kiraya istedikleri gibi zam yapabilirler mi? Ev sahibinin zam talebini kabul etmeyen kiracı evden çıkarılır mı?
Fazla Kira Artışını Kabul Etmeyen Kiracıları Ev Sahipleri Evden Çıkarabilirler Mi?

Ev sahipleri ile kiracıları en çok karşı karşıya getiren konu kira artış oranları oluyor. Bazı ev sahipleri yasal sınırın üzerinde kira artışı talep ederken kiracılar da bu talebi kabul etmiyorlar. Bu durumda ise ev sahibi kiracısının evi boşaltmasını istiyor. Peki ev sahibinin bunu yapma hakkı var mı?

EV SAHİPLERİ NE KADAR KİRA ARTIŞI YAPABİLİRLER?

Ev sahiplerinin kiraya verdikleri dairelerinin kiralarına yapabilecekleri artış oranları yasa ile sınırlandırılmıştır. 1 Ocak 2019'da yürürlüğe giren torba yasa ile kira sözleşmelerinde yapılacak olan artış son 12 ayın TÜFE ortalaması ile sınırlandırılmıştır. Bu oranın üzerinde zammı ev sahipleri kiracılarından isteyemezler.

Ev sahipleri ile kiracıların anlaşması durumunda kiralara TÜFE oranının üzerinde zam yapılmasına dair bir kanuni engel yoktur. Ancak burada her iki tarafın da anlaşma koşulu bulunmaktadır. Kiracı kabul etmezse ev sahipleri kiracılarını bu oranın üzerinde artış yapmaya zorlayamazlar.

Öte yandan bazen kira sözleşmelerinde TÜFE oranından daha düşük kira artışları konusunda taraflar anlaşmış olabiliyorlar. Böyle bir durumda da kira sözleşmesi geçerlidir. Ev sahipleri TÜFE oranında dahi kira artışı yapamazlar.

EV SAHİBİ KİRAYI ARTTIRMIYORSAN ÇIK DİYEBİLİR Mİ?

Ev sahipleri kiracılarından yasal artışın üzerinde bir kira artışı talep ettikten sonra ya öde ya çık diyebiliyorlar. Kira sözleşmesi oldukça ev sahibinin kira artış talebinin de evden çık isteğinin de herhangi bir önemi bulunmuyor. Bu durumda kiracılar istemedikçe ev sahipleri ne kirayı arttırabilirler ne de kiracıları evden çıkarabilirler.

SATILAN EVİN YENİ SAHİBİ KİRACIYI HEMEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiralık evin mülk sahibinin değişmesi durumunda da kiracıların evden çıkmaları istenmektedir. Öncelikle esasında evi yeni satın alan mülk sahibi aynı zamanda kira sözleşmesini de satın almış oluyorlar. Ancak kanun yeni ev sahiplerine kiracıları evden çıkarma imkanı tanıyor.

Evi satın alan yeni ev sahibi satın alma işleminin yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde ihtar göndermek suretiyle tahliye talebinde bulunabilirler. Ancak kiracıları hemen evden çıkaramazlar. Kiracılar evin el değiştirdiği tarihten itibaren 6 ay boyunca aynı şartlarda evde oturmaya devam ederler. Altıncı ayın sonuna gelindiğinde kiracı evi boşaltmazsa o zaman yeni ev sahibi kiracı hakkında tahliye davası açabilir.