1999 sonrası sigortalılar dikkat! Emeklilik yaşınız bu şartla 5 yıl düşüyor!

SGK sisteminde erken emeklilik imkanlarını araştıranlar kendilerine sağlanan bir özel uygulama olup olmadığını merak ediyorlar. Çok sınırlı da olsa bazı sigortalılara sistem içerisinde erken emeklilik imkanı veriliyor. Bu şekilde 5 yıl erken emekli olmak mümkün.
1999 sonrası sigortalılar dikkat! Emeklilik yaşınız bu şartla 5 yıl düşüyor!

Türkiye’de sigortalılar bir gün emekli olma planı yaparlarken bu pek de kolay bir süreç olmuyor. Uygulanan karma sistem nedeniyle hangi çalışanın, hangi şartlarla emekli olabileceği sigortalıdan sigortalıya değişiyor. SSK’lılar ayrı, Bağkur’lular ayrı ve Emekli Sandığı ayrı koşullarda emekli olabiliyorlar. Emeklilik yaşı ise kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanıyor. Tek istisna ise EYT kapsamında olanlar oldu. Onlar için emeklilikte kısmi emeklilik hariç tüm yaş şartı kaldırıldı.

ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN!

1999 sonrasında ilk defa sigortalı olanlar kendilerine emekli olma imkanının hangi koşullarda verildiğini sorguladıklarında 58 ve 60 yaş şartını görüyorlar. Bunun üzerine de erken emeklilik imkanları araştırılıyor. SGK mevzuatında bu şekilde özel uygulamalar bulunuyor. Özellikle bazı kadınlara pozitif ayrımcılık yapılabiliyor. Hatta o kadınlar emekli olabilsin diye SGK hem prim desteği veriyor hem de yaş şartını düşürüyor.

KADINLARA PRİM DESTEĞİ!

SGK tarafından kadınlara prim desteği verilebiliyor ama bu sadece özel koşulları olan kadınları kapsıyor. Engelli çocuğu olan kadınlar erken emeklilik imkanlarından yararlanabiliyorlar. Bunun için de kadınlara iki ayrı imkan sağlanıyor. Kadın sigortalının eğer engelli bir çocuğu varsa SGK bu çalışanın toplam prim gün sayısının dörtte biri kadar prim günü desteği veriyor. Böylece 6000 prim günü olan bir kadın çalışan emekli olmak istediğinde prim gün sayısında 1500 gün ekleme yapılarak 7500 günden hesaplanıyor. Bu durumda olan kadınların emekli olmak için yıllarca prim toplamalarına da gerek kalmıyor. Onun yerine çocuklarının bakımları ile ilgilenebiliyorlar.

EMEKLİLİK YAŞI DA DÜŞÜYOR

Kadın sigortalının engelli çocuğunun engellilik durumu ağırsa ve bir başkasının bakımına muhtaçsa o zaman SGK tarafından o sigortalı kadının emeklilik yaşının düşürülmesine imkan sağlanıyor. Tıpkı prim desteğinde olduğu gibi kadın sigortalının toplam prim gün sayısının dörtte biri kadar emeklilik yaşından düşülüyor. 6000 prim günü olan bir kadın sigortalının emeklilik yaşında 1500 günlük bir indirim uygulanıyor. Böylece 4-5 yaş daha erken emekli olmak mümkün oluyor.