2023 Model EYT Geliyor! Staj ve Çıraklık Mağdurları Son Dakika: Stajyer Sigortası Başlangıç Sayılacak Mı İlk Bilgi Sızdı

Son dakika EYT haberleri ve gelişmeleri yakından takip edilirken 1999 öncesi staj sigortası için yeni bir gelişme yaşandı. Staj sigortası başlangıç sayılacak-mı son dakika 2022, staj dönemi sigorta başlangıcı sayıldı son dakika müjdesi gelecek mi?
2023 Model EYT Geliyor! Staj ve Çıraklık Mağdurları Son Dakika: Stajyer Sigortası Başlangıç Sayılacak Mı İlk Bilgi Sızdı

1999 senesinde yapılan yasal düzenleme ile çalışanlar için emeklilik şartlarına prim gün sayısı ve fiili hizmet süresine ek olarak yaş şartı da eklenmişti. Yapılan yasal düzenleme nedeni ile milyonlarca kişi emeklilik hakkı kazanmasına rağmen yaş şartına takıldığı için emeklilik hakkını kaybetmişti. Yaş engeline takılan kişiler Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT derneğini kurarak bu çatı altında seslerini duyurmaya çalışmışlardı. 

EYT mağdurlarının yapmış oldukları yoğun paylaşımlar büyük yankı uyandırırken hükümet gelen yoğun taleplere daha fazla kayıtsız kalamadı ve yeni düzenleme için beklenen açıklamalar peş peşe geldi. Son olarak ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konu hakkında yaptığı açıklama ile EYT'nin çıkacağı tarihi işaret etmişti. 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN DUYURDU: EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Hükümet tarafından yapılan açıklama ile ilk olarak 3600 ek gösterge, ardından sözleşmeli personele kadro ve son olarak EYT sorunun çözüleceği sözü verilmişti. Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda 3600 ek gösterge sonunda çıkarken karar resmi gazete ile yayımlanmıştı. 

 Düzenlemenin resmiyet kazanmasının ardından gözler EYT'ye çevrilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "EYT çıkacak mı?" sorusuna verdiği yanıtta "Tabii masamızda. Türkiye'nin emekçileri hiç merak etmesinler, hiç endişe etmesinler. Türkiye'nin her sorunu, çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor. Bu, önümüzdeki dosyalardan, çözülecek şeylerden biri" diyerek bu yılın sonuna kadar EYT'yi çıkaracaklarını duyurmuştu. 

STAJ MAĞDURLARI BEKLİYORDU: STAJ BORÇLANMASI VE 1999 ÖNCESİ STAJ SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILACAK-MI SON DAKİKA 2022?

EYT dosyası hakkında hükümetin çalışmaları tüm hızı ile devam ederken konu hakkında basına sızdırılan son dosyada staj mağdurlarına müjdeli haber geldi. Yürütülen çalışmalar kapsamında staj mağdurları için de düzenleme olduğu, staj tarihinin ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesi yönünde bir yasal düzenlemeye yer verilebileceği iddia edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın EYT maliyeti hakkında özel bir dosya hazırladığı ve bu dosyada yer alan rakama göre nihai kararın verileceği belirtiliyor.