5.500 TL'lik zammı bilmişti! Asgari ücret zammı tahminini yine açıkladı!

Asgari ücret zammında meraklı bekleyiş devam ederken bir önceki zammı doğru tahmin eden Prof. Dr. Cemal Zehir asgari ücrete ne kadar zam yapılacağına dair beklentisini açıkladı.
5.500 TL'lik zammı bilmişti! Asgari ücret zammı tahminini yine açıkladı!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş asgari ücrete 2023 yılında yapılacak olan zammın ne kadar olacağını merak ediyor. Şu ana kadar resmi bir rakam belirlenmedi ama asgari ücret zammının tespit süreci başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılın ilk toplantısını yaptı. Bir sonraki toplantı ise gelecek hafta yapılacak. Ancak asgari ücrete dair yapılacak açıklamalar kafaları karıştırmaya devam ediyor.

BEKLENTİ ÇOK YÜKSELDİ!

Ekonomik gelişmeler neticesinde vatandaşların alım gücü düşünce son 2-3 aylık süreç içerisinde hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hem de yetkili hükümet üyeleri tarafından asgari ücrete enflasyonun üzerinde ve herkesin bu kadar olur diyeceği bir zam yapılacağını açıklamaları kamuoyunda beklentileri yükseltti. Hatta TÜRKİŞ başkanı Ergün Atalay kırmızı çizgi olarak 7.780 TL’yi açıklayınca işçilerin yoğun eleştirilerine maruz kaldı. Ancak işverenlerin asgari ücret teklifi ise 7.050 TL olunca işler karıştı.

ASGARİ ÜCRETTE ARA ZAMMI BİLMİŞTİ!

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılan yüzde 30’luk ara zammı doğru tahmin eden Prof. Dr. Cemal Zehir yeni bir zam değerlendirmesi yaparak, “Ben Temmuz zammı yapılmadan önce asgari ücretin 5.500 TL olacağını söylemiştim. Enflasyon şu anda yüzde 84,36 seviyesinde. Asgari ücrete yüzde 20 zam yapılsa 6.600 TL, yüzde 25 zam olsa 6.875 TL, yüzde 30 zam olsa 7.150 TL, yüzde 40 zam olsa 7.700 TL, yüzde 45 zam olsa 7.975 TL oluyor. Bu da TÜRKİŞ’in zam talebine yakın. Pazarlıklara buradan başlayacaklarını ifade ettiler.” dedi.

ASGARİ ÜCRET DOLAR TAHMİNİ!

Asgari ücret hesaplamasında dolar ayrıntısı veren Prof. Dr. Cemal Zehir, “Asgari ücret güncel kur ile 422 dolara karşılık geliyor. Önümüzde yeni bir seçim var. Ülkede ciddi bir refah kaybı var. Benim tahminime göre asgari ücret 8.000 TL ile 8.250 TL arasında bir rakam şeklinde belirlenecek. 422 doların üzerinde bir asgari ücret ile seçime gidilmek istenecektir. İşveren 7.050 TL istiyor ama bazı teşviklerle ikna edilebilirler. Bu rakamın içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın refah payı katkısı da olabilir. 200 TL gibi bir rakamı Cumhurbaşkanı Erdoğan verebilir refah payı olarak.” ifadelerini kullandı.