ABD banka krizi Türkiye'yi vuracak! Ünlü ekonomistten dolar kuru tahmini!

ABD’de yaşanan banka krizini yorumlayan ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye ekonomisi için risklerin çok daha fazla yükseldiğini belirtti. ABD’de batan bankalar Türkiye’yi nasıl etkiler, dolar kuru ne olur?
ABD banka krizi Türkiye'yi vuracak! Ünlü ekonomistten dolar kuru tahmini!

Dünya ekonomisi ABD’de iflas açıklayan iki bankanın ardından çıkan kriz ile karşı karşıya kaldı. Meydana gelen banka krizi piyasaları adeta salladı. Güvenli liman altın piyasası çok hızla yükselirken ekonomide tüm taşlar yerinden oynadı. FED’in politikalarını yeniden gözden geçirdiği iddia edilirken ilerleyen günlerde çok önemli gelişmelerin yaşanması muhtemel olarak görülüyor. Bu kriz ortamının Türkiye ekonomisine yansımasını ise ekonomist Selçuk Geçer değerlendirdi.

DOLAR KURU SEÇİM SONRASI DÜŞER Mİ?

Türkiye ekonomisine dair önemli veriler paylaşan Selçuk Geçer, “Cari açık Ocak ayı itibariyle 51,7 milyar dolar oldu. Sadece Ocak ayında cari açık 9,85 milyar dolar arttı. Bir önceki ay 5,9 milyar dolar artış olmuştu. Bu rakamların finanse edilmesi çok zor. Kredi notumuz düşük ve para bulmamız çok zor. Bu durumun dolar kurunu nasıl etkileyeceği konuşulmalı. Seçimden donra dolar kuru düşecek diyorlar ama bunun mümkünatı yok.” dedi.

İKİ AYRI KUR ŞOKU GELİYOR

Türkiye’nin iki ayrı kur şoku ile karşı karşıya kalacağını iddia eden Selçuk Geçer, “Tüm veriler bize korkunç bir kur şoku ile karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor. İki ayrı kur şoku yaşanacak. Birincisini yüksek enflasyondan dolayı bunu yaşayacağız. İkincisini ise cari açığımız bu kadar fazlayken, ödemeler dengesi bozulmuşken ABD’de batan bankanın etkisi ile kur şoku yaşanacak. O bankaların batması dönüp dolaşıp Türkiye’ye yansıyacak. Bize kendimizi kurtarmaya çalışırken size borç mu vereceğiz diyecekler. Bankalar ve kamu para bulamadığında dövizde kırılmalar olacak.” ifadelerini kullandı.

FED POLİTİKA DEĞİŞİR Mİ?

FED’in faiz artırımı politikasında tartışmalar yaşanmaya başladığını açıklayan Selçuk Geçer, “FED’in faiz artırımına artık son vereceği şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Bence FED banka krizini dikkate almayacak. Hatta bu ay 50 baz puan faiz artırımını tartışacak ama 25 baz puan faiz artırımında karar alacak. FED ekonomiyi toparlamaya odaklanmış. Bankaların batmasını yol kazası olarak görüp yoluna devam eder. Bugün kaybederiz yarın kazanacağız diye bakacaklar.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURUNUN YÜKSELİŞİ ENGELLENEMEZ

Dolar kurunun yükseleceğini belirten Selçuk Geçer, “Dolar kurunun yükselişi artık engellenemez bir noktaya ulaştı. Bu yükselişler de öyle küçük miktarlı olmayacak. Kur krizi yaşanacak. Seçimin hemen öncesinde bunu yaşayabiliriz. Seçim sonrası ekonomi yönetimi değişse de dolar kuru dizginlenmez. Yıllardır yapılan hataları siz kolay kolay telafi edemezsiniz. Biz bunun bedelini ödeyeceğiz. Dolar kuru şu kadar olacak noktasını çoktan aştık.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.