Asgari ücret 2023 açıklandı! Net brüt asgari ücretin SGK işveren maliyeti hesaplama ne kadar?

2023 asgari ücret maaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklanan rakam sonrasında Asgari ücretin brütü, net asgari ücret ve asgari ücretin işverene maliyeti belirlenmiş oldu.
Asgari ücret 2023 açıklandı! Net brüt asgari ücretin SGK işveren maliyeti hesaplama ne kadar?

2023 asgari ücret maaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklanan rakam sonrasında Asgari ücretin brütü, net asgari ücret ve asgari ücretin işverene maliyeti belirlenmiş oldu.2023 senesinde çalışanlara ödenecek olan maaş için tüm zamanların en yüksek zammı olarak rekor kırılması bekleniyordu. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu hatırlanacağı üzere 20 Aralık 2022 Salı günü 3. toplantısını yapmış, toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin uzlaşma beklediğini duyurmuştu. Ancak işçi ve işveren tarafı tüm beklentilerin aksine toplantıda uzlaşma sağlayamamış, işçi sendikası en düşük maaş olarak 9 bin TL teklifini masaya sunarak rest çekmişti. 

2023 ASGARİ ÜCRET MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yaşanan anlaşmazlık nedeni ile işçiler masadan kalkarken gözler 4. toplantıya çevrilmişti. Kamuoyunda 4. toplantının önümüzdeki hafta yapılması beklenirken dün gerçekleştirilen AK Parti meclis grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan sürpriz bir çıkışa imza atmış ve asgari ücreti bugün açıklayacağını ilan etmişti. Dün akşam ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin külliyeye çağrılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili bir toplantı gerçekleştirmişti. 

 2023 ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELDİ, YÜZDE KAÇ ZAM YAPILDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından milyonların beklediği açıklama Beştepe'de külliyede yapılmıştı. Erdoğan yaptığı açıklamasında "2023 yılı asgari ücret rakamını belirlenirken en makul seviyede hareket ettik. Memur ve emekli maaşında yapılacak olan artış oranlarını da bu şekilde belirleyeceğiz. Aziz milletim bilindiği gibi ülkemizde 2022 yılında bunun altını çiziyorum 184 TL olan asgari ücret bizim dönemizde nominal olarak 30 kat reel olarak 142 oranında artmıştır.

  Geçtiğimiz yıl başında asgari ücrete yüzde 50 artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Sadece bununla kalmamış asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Temmuz ayında bir kere daha zam yapmış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmıştık" diyerek rakamı 8 bin 500 TL olarak ilan edildi. 

2023 NET BRÜT ASGARİ ÜCRET MAAŞI NE KADAR?

Net asgari ücret 8 bin 500 TL, brüt maaş 10 bin TL olarak hesaplanırken işveren maliyeti 11 bin 750 TL olarak hesaplandı.