Asgari ücret zammı senaryoları! Açıklama geldi, hesaplama yapıldı, kaç TL'ye yükselecek?

Asgari ücrete yapılacak olan zam ile alakalı olarak son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammına dair işaretler verdi. Seçim sürprizi asgari ücret zammı olur mu?
Asgari ücret zammı senaryoları! Açıklama geldi, hesaplama yapıldı, kaç TL'ye yükselecek?

Türkiye’de asgari ücret zammına dair yeni gelişmeler yaşanmaya başlandı. Asgari ücrete zam yapılmasına dair talepler geçtiğimiz haftalarda artmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da Temmuz ayını işaret etmişti. Ancak seçim öncesinde bir sürpriz zam beklentisi bulunuyordu. Kulislerde dillendirilen bu iddiaya yanıtı Çalışma Bakanı Vedat Bilgin verdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SEÇİM ÖNCESİ Mİ?

Asgari ücret zammına dair bir açıklama yapan Bakan Vedat Bilgin, “Asgari ücret çalışma hayatımızda önemli bir ücret oldu. Asgari ücrete zam yaptığınızda diğer ücretlere de artış yapılıyor. 7,1 milyon asgari ücretli var ama zam yaptığınızda tüm çalışanlar etkileniyor. Bunun için hesaplamayı buna göre yapmak gerekiyor. Enflasyon etkisi ile geçtiğimiz yıl asgari ücrete ara zam yapmıştık. Temmuz ayı geldiğinde yine oturup değerlendiririz. Gerek görülürse yine ara zam yaparız. Ancak seçim öncesinde asgari ücrete zam yapmak Sayın Cumhurbaşkanımızın siyaset anlayışında olan bir durum değil. Zaten bu zammın TBMM’de yasalaşması gerekiyor. Yani asgari ücrete zam yapılacaksa Temmuz ayında yapılacaktır.” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAM HESAPLAMASI TEMMUZ 2023

Asgari ücrete büyük bir ihtimalle Temmuz ayında zam yapılacak ama bu karar Haziran ayında alınacak. Bu açıdan 2023 yılının 6 aylık enflasyon verisi ile zam kararı alınmayacak. Temmuz zammı bir ara zam olacağı için sadece iyileştirme yapılması yönünde bir yaklaşım ortaya konulacak. Geçtiğimiz yıl yapılan asgari ücret zammı da aynı bakış açısı ile yapılmıştı.

Yapılan hesaplamalara göre asgari ücret zammı olarak 6 aylık tahmini enflasyonun altında bir zam uygulanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda da iki zam rakamı çıkıyor. Asgari ücrete ya yüzde 15 zam yapılacak veya zam oranı yüzde 20 olacak. Yüzde 15 zam uygulanırsa asgari ücret 9.781 TL, yüzde 20 zam uygulanırsa asgari ücret 10.207 TL olacak. Bu zam konusunda nihai karar ise seçimi kazanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek. Seçimi Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda ise asgari ücret zammına dair tüm hesaplar değişecek. O zaman farklı bir oranda zam devreye girebilecek.