Asgari ücret zammında çılgın senaryo! Rakamlar belli oldu, maaşlar kaç TL olacak?

Asgari ücrete yapılacak Temmuz ara zammı için çeşitli iddialar gündeme gelmeye başladı. Zam rakamları kamuoyuna yansırken asgari ücretlileri memnun edecek seviyede bir artış olacağı konuşuluyor. Asgari ücrete yüzde kaç zam yapılacak?
Asgari ücret zammında çılgın senaryo! Rakamlar belli oldu, maaşlar kaç TL olacak?

Türkiye’de maaşlı çalışanların kazançları enflasyon karşısında oldukça zor durumda kaldı. Hissedilen enflasyon TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarının çok üzerinde olunca insanlar derin bir geçim sıkıntısı içerisinde kaldılar. Bu durumdan en çok etkilenenler ise taban ücreti almak zorunda kalan asgari ücretliler oldu. Asgari ücretlilerin tüm umudu ise Temmuz ayında yapılacak ara zam oldu. Bu konuda kamuoyuna yansıyan bazı rakamlar asgari ücretlileri heyecanlandırdı.

SEÇİM SONUCU ÖNEMLİ!

Asgari ücrete zam konusunda belirleyici olacak olan seçim sonucu olacak. Seçimleri hangi Cumhurbaşkanı adayının kazanacağına göre asgari ücret için farklı zam hesapları devreye girecek. Muhalefetin kazanması durumunda geçmişe dönük enflasyon hesaplaması yapılacağı ve buna bağlı bir zam uygulanacağı bildirilmişti. Seçimden mevcut iktidarın zaferle çıkması daha büyük ihtimal olarak görüldüğü için asgari ücretin zam hesaplamaları hep bu senaryo üzerinden yapılıyor.

ARA ZAM ZORUNLU DEĞİL!

Asgari ücrete her yıl bir defa zam yapılıyor ve ara zam uygulaması bir zorunluluk değil. Ancak yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde Temmuz ayında asgari ücrete zam uygulandığı biliniyor. Bu ara zam zorunlu olmasa da çalışma barışı için bir gereklilik oluyor. Aynı doğrultuda bu yıl da Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması kesinleşti. Asgari ücret zammı için bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz ayını işaret eden net açıklamaları bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak çeşitli zam rakamları kamuoyuna yansımaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücret zammı için ortaya koyduğu 500 dolar kriteri uygulanırsa asgari ücret yaklaşık 10.000 TL olacak. Asgari ücret için ikinci ihtimal ise tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 30 oranında ara zam yapılması oldu. Bunun uygulanması halinde asgari ücret 11.057 TL’ye yükselecek.

Asgari ücret için son konuşulan rakam ise hükümete çok yakın medya kuruluşlarından Yeni Şafak’tan geldi. Bu gazetenin iddiasına göre asgari ücrete yüzde 50’nin üzerinde zam yapılacak ve Temmuz ayından itibaren asgari ücret 13.500 TL olacak. Asgari ücret zammı ile alakalı kesin zam oranı ise Haziran ayı içerisinde belli olacak.