Bağkur'lular, tarım işçileri, ev hanımları dikkat! Emekli olmak kolaylaşıyor, Vedat Bilgin açıkladı!

Türkiye’de emeklilik ile alakalı olarak yeni bir düzenleme yapıldığı resmen açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekliliği kolaylaştıracak yasal bir düzenleme yapılacağını açıkladı.
Bağkur'lular, tarım işçileri, ev hanımları dikkat! Emekli olmak kolaylaşıyor, Vedat Bilgin açıkladı!

Türkiye’de emeklilik koşullarının bazı sigorta kollarında çok ağır olmasına dair eleştiriler sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın harekete geçtiği bildirildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin konuya dair bir açıklama yaparak bazı sigorta kollarında emeklilik kolaylaştıracaklarını söyledi.

EMEKLİLİK DÜZENLEMESİNİ AÇIKLADI!

Emeklilik sisteminde bir değişiklik yapılacağını söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “Şu anda bir müjde vereyim. TBMM seçim sonrasında açıldığında Çalışma Bakanlığımız tarafından hazırlığı yapılarak çalışması bitirilmiş bir düzenleme olacak. Bunu hemen TBMM’ye sevk edeceğiz. Küçük, mikro işletmeler, esnaf, küçük tüccar, çiftçiler bunların emekli olabilmeleri için istenen prim gün sayıları çok yüksek. Bu saydıklarımızı büyük işletmelerin sahibi gibi değerlendirmek yanlış. Bunlar içerisinde belirli ölçeğin altında olanları, yanında daha az kişi çalışanları prim gün sayısı açısından emekçilerle aynı hale getireceğiz. Bağkur’lu dediğimiz bu vatandaşlarımız SSK’lılar gibi 7200 prim günü ile emekli olacaklar.” dedi.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NE OLACAK?

Emeklilikte kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı uygulanıyor. Bu yaş şartında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Ancak kapsam içerisine giren Bağkur’lular erkeklerde 9000, kadınlarda ise 7200 prim gününde emekli olabiliyordular. Bu emeklilik koşulunda sadece erkekler kısmında değişiklik yapılacak. Böylece hem SSK’lı erkekler, hem de Bağkur’lu erkekler 7200 prim günü ile emekli olabilecekler. Kadınlar için de aynı prim günü şartı uygulanacak. Ancak büyük işletmelerin sahiplerine bu imkan verilmeyecek. Onlar ayrı bir kapsamda değerlendirilip emekli olmaları sağlanacak.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK GELİYOR

Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için koşulların iyileştirilmesi yıllardır talep ediliyordu. Ancak buna dair bir düzenleme yapılmamıştı. Şimdi ev hanımlarının da emeklilik yolu açılıyor. Seçim sonrasında onlar için de farklı kriterler belirlenecek ve devlet tarafından ayrıca ödenmesi gereken primlerin üçte biri karşılanarak emekli olmaları kolaylaştırılacak.

Öte yandan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan son açıklamaya göre tarımda çalışanların sigortalarını da devlet üstlenecek ve sigortasız tarım işçisi bırakılmayacak.