Borsa İstanbul kapanmadı çimento hisseleri tavan yaptı!

Borsa İstanbul’un deprem felaketi sırasında açık tutulması büyük kayıplara neden olurken çimento hisseleri büyük değer kazandı. Bazı çimento hisselerinde iki günlük değer kazancı yüzde 20’yi aştı.
Borsa İstanbul kapanmadı çimento hisseleri tavan yaptı!

Borsa İstanbul’da çimento hisseleri deprem sonrasında tavan yaptı. Pazartesi sabahı Borsa İstanbul’da işlemlerin başlamasıyla beraber enteresan gelişmeler yaşanmaya başlandı. 10 ilde büyük yıkıma neden olan ve binlerce vatandaşın ölümü ile sonuçlanan deprem felaketi yaşanırken Borsa İstanbul’da ise işlemler yapılmaya devam edildi. Deprem nedeniyle Borsa İstanbul’da farklı tedbirler alınsa da kayıplar önlenemedi.

ÇİMENTO HİSSELERİ TAVAN YAPTI!

Borsa İstanbul’da depremin hemen ardından deprem bölgesinde bulunan 8 şirketin hisselerini geçici olarak işleme kapattı. Ancak bu da değer kayıplarını önleyemedi. Kayıp sürekli artarken devre kesme sistemi uygulanmaya başlandı. Yatırımcılar büyük zararlarla karşılaşırken kazananlar da oldu. Çimento şirketlerine ait hisseler depremin ardından kazançlı çıktılar. İki günde bazı hisselerde gerçekleşen değer kazançları yüzde 20’yi dahi geçti. Diğer hisseler çökerken bu hisselerin yükselmesi ise en çok da küçük yatırımcının zararına neden oldu.

Halka arzı kısa bir süre önce yapılan Bülbüloğlu Vinç tavan yaptı. Konya Çimento ile Oyak Çimento da en çok değer kazanan şirketler arasında yer aldı. Niğde Beton, Çimbeton, Nuh Çimento, Afyon Çimento da kazançlı çıkar şirketler arasında pozisyon buldular. Çimento hisselerine yatırım yapanlar kazançlı çıktılar ama çoğu borsa yatırımcısı genel değer kaybından dolayı varlıklarının bir kısmının erimesini seyretmek zorunda kaldı.

1999 DEPREMİNDE BORSA KAPANMIŞTI!

Borsa İstanbul’da işlemlere devam edilmesi ise en büyük eleştiri konusu oldu. Ekonomist Turhan Bozkurt bir açıklama yaparak, “1999 depremi olduğunda ilk iş olarak borsa kapatılmıştı. Biz hala neden borsayı kapatmıyoruz. Yatırımcı zarar ediyor. Türkiye deprem felaketiyle büyük bir zarar etti. Bir de bu ülkenin sırtına borsadan gelecek zararı mı yükleyeceksiniz.” dedi.

YENİ TEDBİRLER ALINDI!

Borsa İstanbul’a ekonomi çevrelerinden gösterilen tepkilere karşın işlemlerin kapanmasına dair herhangi bir karar alınmadı. Bunun yerine çeşitli tedbirler devreye sokuluyor. Pay piyasası alım satım sistemine ilişkin geçici tedbirler uygulanıyor. Açığa satış işlemi yasaklanıyor ve yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek paylar için de depo şartı uygulanmasına karar verildi. Bunun yanında menkul kıymet satışı için de bu kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşu üzerinden işlem yapılması kararı da alındı.