Borsa İstanbul'dan yeni karar! 5 gün kapatıldı, işlemler iptal edildi!

Borsa İstanbul’da bugün gelen tepkilerin ardından işlemlerin durdurulmasına dair karar alınmıştı. Akşam saatlerinde konu hakkında bir açıklama daha yapılarak kapsamlı bir karar alındığı daha ilan edildi.
Borsa İstanbul'dan yeni karar! 5 gün kapatıldı, işlemler iptal edildi!

Deprem felaketi nedeniyle Borsa İstanbul’un açık olmasının çok büyük bir yanlış olduğunu dile getiren ekonomi çevrelerinin bu eleştirileri günler sona haklı bulunarak bugün Borsa İstanbul’da işlemler durdurulmuştu. Akşam saatlerinde Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden ikinci bir açıklama yayınlandı. Buna göre Borsa İstanbul’da işlemler 5 iş günü kapatıldı ve bugün yapılan işlemler de iptal edildi.

BORSA 5 GÜN KAPATILDI İŞLEMLER İPTAL EDİLDİ

Borsa İstanbul’un KAP açıklamasında, “Deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağandışı fiyat hareketleri nedenleriyle Borsamız Piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini teminen, Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliğinin “Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali” başlıklı 33 üncü maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir.” denildi.

3 GÜNLÜK KAYIP ÇOK BÜYÜK!

Borsa İstanbul’un deprem sonrasında hemen işlemlerin durdurulup kapatılması hatta bu hafta hiç açılmaması isteniyordu. Ancak Borsa İstanbul yönetimi bu yönde tasarrufta bulunmadı. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi açık kaldığı 3 gün boyunca yüzde 16,3 oranında değer kaybetti. BIST 100’ün toplam değer kaybı ise 660 Milyar TL oldu. Bunun dolar karşılığı ise 35 Milyar Dolar olarak hesaplanıyor. Borsada üç günde 35 milyar dolar silindi.

1999 deprem felaketi döneminde o dönem borsada işlemler kapatılmış ve bir süre de açılmamıştı. Bu şekilde oluşabilecek olası zararın önüne geçildi. Ekonomi çevreleri Borsa İstanbul’dan da aynı uygulamayı bekliyordular ama yapılan tüm itirazlara karşın borsa ısrarla açık tutulmaya devam edildi ve kayıp çok büyük oldu. Bu süreçte olan ise deprem bölgesindeki küçük yatırımcılara oldu.