Ekonomistlerin tahminleri açıklandı! Nisan ayı enflasyonu yüzde kaç çıkacak?

Nisan ayında yüzde kaç enflasyon çıkacağına dair ekonomistler tahminlerini açıkladılar. Ekonomistlerin tahminlerine göre Nisan 2023 döneminin enflasyonu yüzde kaç olacak?
Ekonomistlerin tahminleri açıklandı! Nisan ayı enflasyonu yüzde kaç çıkacak?

Türkiye’de çok sayıda ücret üzerinde belirleyici olan enflasyon rakamlarına dair bir geri sayım daha başladı. Gelecek hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamları hakkında ekonomistlerin beklentileri belli oldu. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi sonuçları açıklanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

NİSAN ENFLASYONU YÜZDE KAÇ AÇIKLANACAK?

Yapılan beklenti anketine 16 ekonomist katıldı. Enflasyon rakamlarına dair beklentilerini açıklayan ekonomistlerin ortaya koydukları rakamların ortalaması alınarak ana beklenti ortaya çıkarıldı. Buna göre ekonomistler Nisan 2023 döneminde enflasyonun yüzde 2,65 oranında artmasını bekliyorlar. Ankete katılım gösteren ekonomistler arasında Nisan ayı enflasyon beklentisi en düşük yüzde 1,9 ve en yüksek yüzde 3,5 oldu. Diğer 14 ekonomistin beklentisi ise bu iki rakam arasında oldu.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE KAÇ OLACAK?

Ekonomistlerin vermiş oldukları cevaplara göre Nisan ayında enflasyon yüzde 2,65 oranında yükselecek. Buna bağlı olarak yıllık enflasyon da son açıklanan yüzde 50,51’den yüzde 44,06’ye gerileyecek.

2023 YIL SONU ENFLASYON RAKAMI TAHMİNİ!

Ankete katılan ve görüş bildiren ekonomistler yıl sonu enflasyon tahminlerini de açıkladılar. Buna göre ekonomistler geçtiğimiz ay yıl sonu enflasyonunun yüzde 49,56 olacağını tahmin etmiştiler. Nisan dönemi anketinde ise bu rakam da yüzde 46,26’ya geriledi.

GEÇTİĞİMİZ AY TAHMİN TUTMUŞ MUYDU?

Geçtiğimiz ay TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre enflasyon Mart 2023 döneminde yüzde 2,29 oranında artmıştı. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’nde ise enflasyonun yüzde 2,86 oranında artacağına dair tahmin yapılmıştı.

NİSAN AYI ENFLASYON RAKAMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Nisan ayına ait enflasyon rakamlarının ne zaman açıklanacağı merak ediliyor. TÜİK tarafından yapılan planlamaya göre 3 Mayıs 2023 Çarşamba günü saat 10:00’da enflasyon rakamları açıklanacak. TÜİK Nisan ayı enflasyon rakamlarını resmi web sayfası üzerinden duyuracak. Bu rakamların belli olması ile beraber Mayıs ayı kira artış oranı da kesinleşmiş olacak.