Emekli maaş zammı hesapları karıştırdı! O maaşlar şimdiden 12.772 TL'ye yükseldi!

En düşük emekli maaşının 7.500 TL’ye yükseltilmesinin ardından toplumun diğer kesimlerinin de zam talepleri yükselmeye başladı. Emekliler, asgari ücretliler derken şimdi de memurlar ek zam talep ediyorlar. Memurlar için maaş zammı hesaplaması yapılmaya başlandı.
Emekli maaş zammı hesapları karıştırdı! O maaşlar şimdiden 12.772 TL'ye yükseldi!

Yüksek enflasyondan dolayı Türkiye’de maaş geliri elde edenlerin kazançlarında bazı reel gerilemeler meydana geldi Bunun için de en düşük emekli maaşı 5.500 TL’den 7.500 TL’ye yükseltildi. Ancak yapılan bu 2.000 TL’lik zam diğer maaşlıların iştahını kabarttı. Kendilerine de zam yapılmasını talep edenler bu yönde isteklerini bildirmeye başladılar.

EMEKLİLER VE ASGARİ ÜCRETLİLER ZAM İSTİYOR

En düşük emekli maaşına yapılan zam çok sayıda emekliyi sevindiriyor olsa da emeklilerin çoğunluğu bu zamdan yararlanamayacaklar. 7.500 TL ve üzerinde maaşı olan emeklilerin maaşlarında herhangi bir artış meydana gelmedi. Bu emekliler de maaşlarına zam yapılmasını talep ediyorlar. Bunun yanında asgari ücret için de bir ara zam isteği kamuoyunda sıklıkla yer bulmaya başladı. Tüm maaş zammı talepleri nedeniyle Çalışma Bakanlığı’nın mesaisinin oldukça artabileceği yorumları yapılıyor.

MEMURLAR ZAM İSTİYOR!

Maaşlarına zam talep eden son kesin ise memurlar oldu. Memurların maaşlarına tıpkı emeklilerin maaşlarına yapıldığı gibi Ocak ayında yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. Şimdi ise bir ara zam talebi gündeme olmaya başladı. En düşük memur maaşı Ocak ayında 11.848 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi bir ara zam formülü ile bu maaşın bir miktar daha yükseltilmesine dair hesaplamalar yapılıyor. Ancak henüz hükümet tarafından memurlara ara zam yapılacağına dair bir açıklama yapılmadı. Ancak ara zam yapılmasa dahi memur maaşlarına Temmuz ayında yapılacak zamma dair rakamlar belli olmaya devam ediyor.

MEMUR MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI!

Memurlara Temmuz ayına kadar bir ara zam yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Ancak Temmuz ayında normal maaş zammı için memurlara ilişkin rakamlar belli olmaya devam ediyor. Memurların maaşlarına Temmuz 2023 döneminde yüzde 6 toplu sözleşme zammı eklenecek. Bunun üzerine de enflasyon farkı hesaplaması yapılacak. Ocak ayında yüzde 8 memur toplu sözleşme zammının üzerinde oluşan enflasyon da fark olarak memur maaş zamlarının üzerine eklenecek. Ocak ve Şubat ayında çıkan yüzde 9,80 oranındaki enflasyona göre memurların kesinleşmiş maaş zamları yüzde 7,80 oldu. Bu rakamın üzerine Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayının enflasyon rakamları eklenerek memur maaş zammı kesinleşecek.

Şu ana kadar belli olan verilerek göre memur maaşlarına yüzde 7,80 oranında zam yapılması kesinleşti. Yapılan hesaplamaya göre en düşük memur maaşı şimdiden 11.848 TL’den 12.772 TL’ye yükseldi. Bu zammın üzerine 4 aylık enflasyon farkı daha eklenerek Temmuz ayında maaşlara zam olarak yansıtılacak.