Emeklilere promosyon jesti! Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank maaş promosyonları zamlanıyor mu?

Emeklilerin maaş promosyonları ile alakalı olarak yaşanan yeni gelişmeler Ankara kulislerinin konusu olmaya başladı. Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın emekli maaş promosyonlarına zam yapacakları iddia edildi.
Emeklilere promosyon jesti! Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank maaş promosyonları zamlanıyor mu?

Türkiye'de emeklilerin ekonomik düzeyleri incelendiğinde büyük bir kısmının açlık sınırının altında maaş aldıkları görülüyor. Bütçeleri sürekli açık veren emekliler ise maaş promosyonları ile kendilerine ek gelir yaratmanın yollarını zorluyorlar. Ancak kamu bankaları emekli maaş promosyonu kampanyalarında çok katı bir tutum sergiliyorlar. Hatta Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank emekli vatandaşların tepkisini de çekiyor. 

ASGARİ TARİFEDEN VAZGEÇMİYORLAR!

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank emeklilere asgari tarife üzerinden promosyon ödemesi yapma politikasından vazgeçmiyor. Uzun yıllar emeklileri 750 TL'lik maaş promosyonları ile muhatap eden bu bankalar 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren SGK'nın müdahalesi ile zorunlu olarak promosyon ödemelerine zam yapmışlardı. 6 ay önce belirlenen asgari tarife üzerinden emeklilere maaş promosyonu ödemesi yapmaya devam eden bankalar şu tutarları emeklilerin hesaplarına yatırıyorlar:

-3.500 TL'ye kadar maaşı olanlara 3.000 TL,

-3.500 TL ile 7.500 TL arasında maaşı olanlara 3.500 TL,

-7.500 TL ile 10.000 TL arasında maaşı olan emeklilere 4.500 TL,

-10.000 TL ve üzerinde maaşı olan emeklilere 5.000 TL maaş promosyonu ödemesi yapılıyor. 

ENFLASYON YÜZDE 20 ARTTI, PROMOSYONLAR ZAMLANMADI!

Emeklilere bu maaş promosyonu ödemeleri yapılmaya başlandığından itibaren enflasyonda yaklaşık yüzde 20 oranında artış meydana geldi. Bu da ödenen maaş promosyonlarının beşte bir oranında eridiği anlamına geliyor. Sadece enflasyon farkı uygulansa dahi 5.000 TL olan promosyon tutarının 6.000 TL'ye yükseltilmesi gerekiyor. Ancak kamu bankaları en düşük seviyeden emeklilere ödeme yapmaya devam ediyorlar. 

KAMU BANKALARI PROMOSYONLARA ZAM YAPACAK MI?

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emekli vatandaş bulunuyor. Bu kişilerin aileleri de hesaba katılınca çok ciddi bir oy potansiyeli ortaya çıkıyor. Seçim öncesinde emeklilerin tepkilerinin önlenmesi amacıyla kamu bankalarından emeklilere promosyon jesti geleceği Ankara kulislerinde iddia olarak konuşulmaya başlandı. Sızan bilgilere göre kamu bankalarının bu yönde bir hazırlık çalışması yaptığı iddia ediliyor. 

EMEKLİ MAAŞ PROMOSYONLARI NE KADAR OLACAK?

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın emekli maaş promosyonlarını kaç TL'ye yükselteceklerine dair henüz kamuoyuna yapılan herhangi bir açıklama bulunmuyor. Ancak yüzde 30 oranında bir artış kulislerde konuşuluyor. Bu iddianın doğru olması durumunda 3.000 TL ile 5.000 TL arasında değişen promosyonların aralığı 3.900 TL ile 6.500 TL arasında olacaklar.