En düşük 15.382 TL olacak! Emekli ve memur maaş zammı hesaplaması!

Memurların ve emeklilerin maaş zamlarına dair yeni bir hesaplama yapan ünlü gazeteci Faruk Erdem maaşların Temmuz ayında ne kadar artacağına dair öngörüsünü açıkladı. Memur ve emekli maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak?
En düşük 15.382 TL olacak! Emekli ve memur maaş zammı hesaplaması!

Türkiye’de memurlar ve emekliler için maaş zamları Temmuz ayında kesinleşebilecek. Bu zamların belli olması için önce 2023 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamının kesinleşmesi beklenecek. Temmuz ayının ilk haftasında açıklanacak olan enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından hükümetin maaşlara refah payı ekleyip eklemeyeceğine bakılacak. Ocak ayında bu refah payı eklenmiş ve maaşlar yüzde 30 zamlanmıştı.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞ ZAMLARI NE KADAR OLACAK?

Ünlü gazeteci Faruk Erdem emeklilerin ve memurların maaşlarına yapılacak olan zamlara dair yeni bir hesaplama yaptı. Enflasyon rakamlarına dikkat çeken Faruk Erdem, “2023 yılının ilk 3 ayında yüzde 12,52 oranında enflasyon çıktı. Nisan ayında enflasyonun yüzde 2,65, Mayıs ayında yüzde 2,46 ve Haziran ayında da yüzde 2,61 oranlarında artması bekleniyor. Bu artışlar olursa 2023 yılının ilk 6 ayında enflasyon tahmini olarak yüzde 21,43 olacak.

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamları hesaplanırken toplu sözleşme zammı dikkate alınıyor. Bu da yüzde 6’dır. Bunun üzerine enflasyon farkı eklendiğinde tahmini zamlı maaş oranı yüzde 19,18 oluyor. Emekliler için ise yüzde 21,43 direkt maaş zammı olabilecek. Ancak bu oranların üzerine bir de refah payı eklemesi yapılacak. Hem memurların hem de emeklilerin maaş zamlarının refah payı ile bveraber yüzde 30 olacağını tahmin ediyorum.

Yüzde 30 maaş zammı ile yapılan hesaplamaya göre en düşük memur maaşı 15.382 TL’ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 10.272 TL olacak. Diğer memurların maaşları da bu oranların üzerinden yapılacak olan zamlarla yükselebilecek.

En düşük emekli maaşı hesaplamaları artık zorlaştı. Kök maaş üzerine ekleme yapılacak ama biz en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL üzerine yüzde 30 zam ekleyelim. O zaman 2.250 TL’lik bir artış olacak. Böylece 7.500 TL’den 9.750 TL’ye yükselen bir en düşük emekli maaşı olabilecek." dedi.