En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zam öncesi ilk hesaplamalar yapıldı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün bir açıklama yaparak en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL'nin yetersiz kaldığını ve yükseltilmesi için çalışma yapıldığını söyledi. Peki en düşük emekli aylığı kaç TL olacak?
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zam öncesi ilk hesaplamalar yapıldı!

Emeklilerin maaşlarına zam uygulanması yeniden Türkiye'nin gündemine girdi. Emekliler sadece bayram ikramiyelerine zam beklerken ek olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den maaş zammı müjdesi de aldılar. Bu açıklamanın yapılmasının ardından ise zam hesaplamaları yapılmaya başlandı. Emeklilerin maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in zam formülleri ne?

EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Emeklilerin maaşlarına genel bir zam mı yapılacağı yoksa sadece en düşük emekli maaşının mı arttırılacağına dair Bakan Vedat Bilgin net bir açıklama yapmadı. Ancak en düşük emekli maaşının artması ve diğer emeklilerin maaşlarının sabit kalması durumunda aradaki fark kapanarak yeni bir adaletsizliğe kapı aralanacak. Bundan dolayı emeklilerin tamamına bir ara zam uygulanması gündeme gelebilecek. 

Normal şartlarda emekli maaş zamları enflasyon rakamlarına göre hesaplanıyor. Ara zam uygulanmaması durumunda yılık ilk 6 ayında çıkan enflasyon rakamlarının toplamı Temmuz ayında emeklilere maaş zammı olarak verilecekti. Şimdi yapılacağı söylenen ara zamda yine enflasyon rakamlarının esas alınması bekleniyor. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TUTARI NE KADAR OLABİLİR?

Enflasyon rakamları esas alındığında Ocak ve Şubat ayı enflasyonları ile emekliler için yüzde 9,80 oranında bir zam kesinleşti. Bu zam Temmuz ayında maaşlara uygulanacak. Ancak kulislerde yer alan bilgilere göre Temmuz zammının bir kısmı Nisan ayında emeklilerin maaşlarına yansıtılacak. Şu anda kesinleşen yüzde 10'a yakın bir zam var. Buna Mart ayı enflasyon rakamı eklendiğinde tutar yüzde 12-13 seviyesini bulabilecek. Açıklanmasa da Nisan ayı enflasyonu ile beraber bu oranın yüzde 20'ye yuvarlanıp emeklilere zam olarak uygulanması bekleniyor. Bu durumda 5.500 TL olan en düşük emekli maaşı 6.600 TL'ye yükseltilmiş olacak. Buna göre diğer emeklilerin de maaşları artabilecek. Hükümetin emeklilere yapacağı jestin bu olacağı iddia edildi. 

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ  NE KADAR OLACAK?

Emekli bayram ikramiyesi için zam kararı alacağı kesinleşti. Ancak bu zammın ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Bu kararı direkt olarak Cumhurbaşkanı alacak. Bu da emeklilere yönelik bir seçim jesti olacağı için yüklü oranda bir zam uygulanabileceği bildirildi. Gelecek hafta bu zammın ve emekli bayram ikramiyelerinin ne kadar olduğunun resmileşmesi bekleniyor.