EYT'de emeklilik tablosu belli oldu! Bu şartları tamamlayanlar Şubat ayında emekli oluyor!

EYT'de emeklilik tablosu ile alakalı olarak yeni bir gelişme yaşandı. Kanun teklifinin TBMM Başkanlığına verilmesi ile kimin, hangi şartlarla emekli olacağı da kesinleşti.
EYT'de emeklilik tablosu belli oldu! Bu şartları tamamlayanlar Şubat ayında emekli oluyor!

Milyonlarca EYT'li vatandaş kendilerine verilecek güzen bir haber için yıllarca beklediler. Bu bekleyiş sırasında bazıları emeklilik yaşlarını doldurup emekli oldular. Bazı vatandaşların ömrü ise EYT ile emeklilik hakkını almaya yetmedi. Şimdi bu süreç tamamlanıyor ve resmen EYT düzenlemesine dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına verildi. Bu kanun teklifinin ayrıntıları ile kimlerin, hangi şartlarla emekli olacakları da netleşti. 

EYT'Lİ SSK'LILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI!

EYT emeklilik tablosu ile beraber SSK'lı çalışanların emeklilik koşulları da netleşti. Artık 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olmuş tüm çalışanlar için emeklilik yaşı şeklinde bir uygulama bulunmayacak. Buna karşın prim ve sigortalılık süresi şartları aynı şekilde devam edecek. 

SSK'lı kadınların 20 yıl ve erkeklerin de 25 yıl sigortalılık süresini doldurmaları gerekiyor. EYT kapsamında olan tüm kadınlar sigortalılık süresini tamamlamış durumdalar. Erkeklerin ise çok az bir kısmı 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlamak zorunda kalacaklar. Normalde erkeklerin çoğu da bu şartı tamamlamış durumdalar.

SSK'lıların tabi oldukları prim şartı ise tabloya göre 5000 prim günü olarak biliniyor. Ancak esasında kademeli bir prim sistemi uygulanıyor. İlk defa sigortalı olunan tarihe göre değişmekle beraber EYT kapsamındaki SSK'lılardan 5000 prim günü ile 1975 prim günü arasındaki prim şartını tamamlamaları istenecek. Bu koşulların hepsini tamamlamış olanlar yaşı kaç olursa olsun emekli olma hakkı elde edecek. 

EYT'Lİ BAĞKUR'LULARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI!

BAĞKUR'luların emeklilik şartları biraz daha farklı olacak. Bu sigorta kolunda da kadınlardan 20 yıl ve erkeklerden 25 yıl sigortalılık süresi isteniyor. Ancak prim şartı BAĞKUR kapsamında çok daha farklı olarak uygulanıyor. 

EYT'li Bağkur'lularda emeklilik prim gün sayısı şartı kadınlarda 7200 gün, erkeklerde ise 9000 gün olacak. Bu koşulları sağlayanlar yaşlarının kaç olduğuna bakılmaksızın emekli olma hakkı elde edecekler. Yaş engelinden kurtulacak olan çok sayıda kişinin Şubat ayı içerisinde emekli olması bekleniyor.

1999 ÖNCESİ KISMİ EMEKLİLİK TABLOSU

8 Eylül 1999 ve öncesi için kısmi emeklilik tablosunun şartları da belirlenmiş oldu. Buna göre EYT kapsamına giren çalışanların kısmi emeklilik şartları da ilk şeklinde geri döndü. SSK'lılar 3600 gün ile, Bağkur'lular ise 5400 gün ile kısmi emeklilik haklarını kullanıp emekli olabilecekler.