EYT'de kısmi emeklilik koşulları belli oldu! 50 yaşında eksik primle emeklilik kapısı açıldı!

EYT ile alakalı olarak pek çok detay merak edilirken kısmi emeklilik koşulları araştırılıyor. 50 ve 55 yaşında EYT’liler hangi koşullarda emekli olabilecekler?
EYT'de kısmi emeklilik koşulları belli oldu! 50 yaşında eksik primle emeklilik kapısı açıldı!

EYT düzenlemesine dair takvim iyice yaklaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kısa bir süre içerisinde EYT düzenlemesine son şeklini verecek. Ardından ise TBMM’de yasalaşma süreci başlayacak. EYT düzenlemesine dair çok sayıda detay kamuoyu ile paylaşıldı. Kısmi emeklilik koşulları ise net bir şekilde kamuoyunda yer almadı. Bu koşulların da belli olduğu bildirildi.

SSK, BAĞKUR VE EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLİK KOŞULLARI

EYT düzenlemesinde ilke olarak 8 Eylül 1999 öncesi emeklilik koşullarına geri dönülecek. Bu kapsamda sigorta kollarına göre milyonlarca çalışanın emeklilik koşulları da değişmiş olacak. Buna göre SSK’lılar 5000 prim günü ile emekli olabilecekler. Ayrıca SSK’lılardan kadınlarda 20 yıl, erkeklerden ise 25 yıl sigortalılık süresi aranacak.

EYT’de BAĞKUR'lular ve Emekli Sandığı ise kadınlarda 7200 gün, erkeklerde ise 9000 prim günü ile emekli olma imkanı bulacaklar. Bu koşulları sağlayanların yaşı kaç olursa olsun emekli edilecekler. Ancak bunlar tamamen normal emeklilik koşulları olacak. Bir de SGK sisteminde kısmi emeklilik bulunuyor.

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

SGK sisteminde belirli bir yaş şartını tamamlamış olmalarına rağmen prim günleri normal emeklilik koşullarını karşılamayan çalışanlara verilen hakka kısmi emeklilik deniliyor. SGK tarafından belirlenen prim şartını yerine getirenler yine belirlenen yaşa geldiklerinde kısmi emeklilik mevzuatından yararlanıp emekli olabiliyorlar.

SSK’LILARIN KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik koşullarına dönülmesi durumunda SSK’lılar 3600 prim gününü tamamlamaları şartıyla emekli olabilecekler. Ancak bunun bir de yaş şartı olacak. Kadınlar 50 yaşında erkek ise 55 yaşında kısmi emekli olma imkanı bulacaklar. Bu yaş şartını tamamlamamış olanlar kesinlikle emekli edilmeyecekler.

BAĞKUR’LULARIN KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

Bağkur’luların kısmi emeklilik koşulları SSK’lılardan biraz farklı olacak. Normalde kadınlar 7200 gün, erkekler ise 9000 prim günü ile emekli olabiliyorlar. Ancak kısmi emeklilikte aranan prim gün sayısı 5400 olacak. Kadınlarda yine 50 yaş, erkeklerde de 55 yaş şartı olacak.

EMEKLİ SANDIĞI KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

Emelkli Sandığı kapsamında kısmi emeklilik koşulları biraz daha ağır olarak uygulanıyor. Prim günü olarak Bağkur’lulara göre avantajlı olan Emekli Sandığı’nda 3600 prim günü ile kısmi emekli olunabiliyor. Ancak Emekli Sandığı’nın kısmi emeklilik yaş şartı 60 olarak uygulanıyor.