EYT’liler için 500 TL destek kararı! 10 gün süresi var, kaçıran yararlanamayacak!

EYT düzenlemesine dair ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde 500 TL’lik destek de yer alırken 10 gün şartı da açıklandı.
EYT’liler için 500 TL destek kararı! 10 gün süresi var, kaçıran yararlanamayacak!

EYT düzenlemesi için beklenen mutlu son çok yaklaştı. Uzun yıllarca bu düzenlemenin yapılması beklenirken en somut adım bugün resmen atıldı. EYT ile alakalı olarak 4 maddelik kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Böylece EYT’lilere emeklilik kapısını açacak olan yasama süreci resmen başladı. En geç gelecek hafta EYT düzenlemesinin yasalaşması ve ardından da emeklilik işlemlerinin başlatılması bekleniyor.

EYT’LİLER İÇİN 500 TL DESTEK!

EYT’ye ilişkin kanun teklifinde 500 TL de destek ayrıntısı yer aldı. Çalışma hayatının sekteye uğramaması için verilecek olan bu destek aynı zamanda EYT’lilere emekli olduktan sonra çalışmanın kapsını da açıyor. İşverenler EYT’li çalışanlarını emekli olduktan sonra çalıştırmaya devam ederlerse yüzde 5 oranında Hazine’den sigorta prim desteği alacaklar. Bu da bugünün rakamı ile 500 TL olacak. Yani bir işveren EYT’li çalışanını emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettirirse personel giderinden 500 TL kazançlı duruma geçmiş olacak.

10 GÜN SÜRESİ VAR!

EYT’liler için devlet tarafından işverenlere verilecek olan 500 TL’lik destek için 10 gün şartı uygulanacak. EYT’li çalışan emekli olmak için önce işinden emeklilik gerekçesi ile istifa edecek. Ardından SGK’ya başvuruda bulunarak emeklilik talebini iletecek. İşten çıktıktan sonra 10 gün içerisinde bu çalışan aynı işveren tarafından aynı işe geri alınırsa o zaman işveren 500 TL’lik sigorta primi desteğinden yararlanabilecek. Ancak 11. gün işe alım gerçekleşirse o zaman herhangi bir destek verilmeyecek.

BAŞKA İŞ YERİNDE ÇALIŞACAK OLANA DESTEK YOK!

EYT’li çalışan emekli olduktan sonra bir başka işverenin yanında çalışmaya başlaması halinde ise o çalışan için herhangi bir sigorta prim desteği sağlanmayacak. Verilen kanun teklifine göre sigorta prim desteği sadece aynı iş yerinde 10 gün içerisinde yeniden işe başlama şartı ile ödenecek. Bu kapsam dışında kalan tüm işlemler için sigorta prim desteği ödemesi yapılmayacak.

ÇİFT MAAŞ ALINACAK!

Öte yandan EYT ile emekli olduktan sonra aynı işlerine geri dönen vatandaşlar çift maaş imkanı sağlamış olacaklar. Bu çalışanlar hem işverenlerinden normal maaşlarını alacaklar hem de SGK’dan kendilerine bağlanan emekli maaşını alabilecekler. Bu şekilde EYT’lilerin aylık gelirleri katlanmış olacak. Bir EYT’linin aylık kazancı 15-20 Bin TL aralığında olabilecek.