EYT'lilerin maaşlarına ek ödeme yapılacak! Her ay en az 638 TL fazladan para yatacak!

EYT ile emekli olacaklara ek ödeme verileceği ortaya çıktı. Hangi EYT’lilerin ek ödeme alacakları ve bu ek ödemelerin ne kadar olacağı hakkında bilgiler belli oldu.
EYT'lilerin maaşlarına ek ödeme yapılacak! Her ay en az 638 TL fazladan para yatacak!

EYT yasasının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından koşulları sağlayan vatandaşlar emekli olabilmek için SGK’ye başvuru yapmaya başladılar. Bu başvurular devam ederken getirilen imkan ile beraber çalışan EYT’liler çalışmaya da devam edebilecekler. Bu yolu tercih edecek olan EYT’lilerin ek ödeme alabilecekleri ortaya çıktı. Bu konuda yapılacak uygulamanın detaylarını ünlü gazeteci Faruk Erdem açıkladı.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK EYT’LİLERE TEŞVİK

Çalışmaya devam edecek EYT’liler hakkında bilgi veren Faruk Erdem, “Emekli olduktan sonra çaçışmaya devam edecek olan EYT’liler için ikinci bir işlem yapılması gerekiyor. İşten ayrılıp emekli olan bu kişilerin bir dilekçe ile yeniden işe girişinin yapılması gerekiyor. Burada ise 30 gün şartı uygulanıyor. Emekli olmak için işten çıkışını alarak emeklilik işlemini yapan EYT’liler 30 gün içerisinde aynı iş yerinde işe başlarlarsa devlet tarafından 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi teşviği verilecek.” dedi.

EK ÖDEME ALACAKLAR

EYT’lilere ne kadar ek ödeme yapılacağını da açıklayan Faruk Erdem, “Sosyal güvenlik destek priminde yapılacak olan 5 puanlık indirim asgari ücrette 638 TL’lik bir fark oluşturacak. İşverenleriyle brüt asgari ücret üzerinden anlaşan çalışanlar EYT ile emekli olduktan sonra çalışmaya başlarlarsa eğer asgari ücretten maaş alıyorsalar maaşları 8.506 TL değil, 9.144 TL olacak. Ancak eğer net asgari ücret üzerinden anlaşma yapılmışsa bu EYT’lilere işverenleri 638 TL’lik farkı ödemek zorunda değiller. İşverenler dilerlerse bunu çalışanları ile paylaşabilirler. Daha yüksek maaşı olanlar ise sosyal güvenlik destek primini daha fazla alacaklar.” ifadelerini kullandı.

30 GÜNLÜK SÜREYİ AŞANLARA DESTEK YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından EYT ile emekli olup yeniden çalışmaya devam edecekler sosyal güvenlik destek primi teşviğini alabilmek için iki önemli koşula dikkat etmek zorundalar. Bu kişiler emekli olmak için iş yerlerinden çıkış aldıkları tarihten başlamak üzere 30 gün içerisinde yeniden çalışmaya başlamalılar. Bu 30 günlük süre aşılırsa teşvikten yararlanılamayacak. Ayrıca yeniden çalışmaya başlanılan iş yerinin önceki iş yeri ile aynı olması gerekiyor. Farklı yerde işe başlayanlara da bu teşvik verilmeyecek.