Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları! Temmuz ayında maaşlar kaç TL olacak?

Temmuz ayında memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zam için hesaplamalar yapılmaya başlandı. Memurların ve emeklilerin maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak, maaşlar kaç TL’ye yükselecek?
Memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları! Temmuz ayında maaşlar kaç TL olacak?

Türkiye’de memurlar ve emekliler şimdiden Temmuz zamlarını beklemeye başladılar. Memurlar ve emekliler yüksek enflasyon karşısında biraz zor durumda kalınca maaş zammı hesaplamaları erken yapılmaya başlandı. Maaş zamları için ise en önemli veri enflasyon rakamları oluyor. Hem açıklanan enflasyon rakamları hem de enflasyon beklentileri üzerinden maaş zammı hesapları uzmanlarca yapıldı.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMALARI BAŞLADI!

2023 yılının ilk 3 ayında TÜİK verilerine göre TÜFE’de yüzde 12,5 oranında enflasyon çıktı. Uygulamaya göre 2023 yılının ilk 6 ayında çıkacak olan enflasyon oranı kadar emeklilerin maaşlarına zam yapılacak. Memurların ve memur emeklilerinin maaş zamları ise daha farklı hesaplanıyor. Toplu sözleşme zammının üzerine enflasyon farkı eklenerek memurların ve memur emeklilerinin Temmuz zamları belirlenecek.

Merkez Bankası’nın Nisan ayı piyasa katılımcıları beklenti anketinde yıl sonu enflasyonunun yüzde 37,77 olacağı sonucu çıktı. Bu beklentiye göre Temmuz ayında memurlara ve emeklilere maaş zammı hesaplaması yaklaşık yüzde 21-25 civarında bir enflasyon ile yapılacak.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Tahminlerin tutması durumunda yapılacak olan Temmuz zammı sonrasında en düşük memur maaşı 11.848 TL’den 14.710 TL’ye yükselecek. En düşük memur emeklisi maaşı ise 7.901 TL’den 9.876 TL’ye çıkacak. Bu zam hesaplaması yüzde 25 zam ile yapıldı. Ancak buna bir de refah payı eklemesi yapılabilecek. Bu durumda yüzde 5 refah payı eklemesiyle zam oranı yüzde 30’u bulacak. Bu durumda en düşük memur maaşı 15.402 TL, en düşük memur emeklisi maaşı da 10.271 TL olacak.

EMEKLİ TEMMUZ AYI MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI!

Emekli maaş zammı 6 aylık enflasyon oranı kadar yapılıyor. Ocak ayında hem memurlara hem de emeklilere aynı oranda maaş zammı yapılmış ve maaşlar yüzde 30 yükselmişti. Temmuz ayında da bu eşitliğin sağlanması bekleniyor. Bu durumda emeklilerin maaşlarına da yüzde 30 seviyesinde bir zam yapılması gündeme gelebilecek. Bu durumda 7.500 TL olan en düşük emekli maaşı 9.750 TL’ye yükselecek ve emekli maaşlarının çoğu 10.000 TL’yi aşmış olacak.