Merkez Bankası bağışı sonrası tartışılmıştı! Cumhurbaşkanı Erdoğan o kararı açıkladı

Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 ilde yaraları sarmak adına düzenlenen deprem bağışı kampanyasına yapmış olduğu 30 milyar liralık bağış sonrasında bankaların bağış miktarı tutarları sınırı tartışma konusu olmuştu. Konu hakkında Cumhurbaşkanı kararı çıktı!
Merkez Bankası bağışı sonrası tartışılmıştı! Cumhurbaşkanı Erdoğan o kararı açıkladı

Merkez Bankası bağışı sonrası tartışılmıştı! Cumhurbaşkanı Erdoğan o kararı açıkladı - Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketi ve sonrasında 11 ilde ortaya çıkan acil destek ihtiyacı için Türkiye Tek Yürek adı ile bağış etkinliği düzenlenmişti. 

Tüm televizyon kanallarının ortak yayın ile canlı olarak vermiş olduğu etkinlik programında 116 milyar liralık rekor bağış toplanırken en yüksek bağışı yapan kurum 30 milyar liralık rakam ile Merkez Bankası olmuştu. Ancak bankaların yasal olarak yapabilecekleri bağış sınırı bulunduğu belirtilerek bazı muhalif isimler yapılan bu bağışa kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile itiraz etmişlerdi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BANKALARIN BAĞIŞ MİKTARI SINIRI İÇİN YENİ KARAR! 

Tartışmaların ardından 17 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete ile yeni Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Olağanüstü Hal Kapsamında Bankalar ve Konsolide Denetime Tâbi Kuruluşlarca Yapılacak Bağış ve Yardımlara İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 124) kapsamında bankaların yapabilecekleri yardım miktarı üst sınırı için yeni uygulamaya gidildi. 

Merkez Bankası bağışı sonrası tartışılmıştı! Cumhurbaşkanı Erdoğan o kararı açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 17 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sonrasında genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması ve afetzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen AFAD başkanlığına bankalar ve konsolide denetime tabi kuruluşlar tarafından olağanüstü hal süresince yapılacak bağışlar için yasal sınırlamalara muafiyet hakkı verilmiş oldu. Yani Merkez Bankası ve diğer bankalar tarafından yapılan bağışlar için üst sınır kaldırılmış oldu. 

Hatırlanacağı üzere kampanyaya Merkez Bankası 30 milyar TL, Ziraat Bankası 20 milyar, Vakıfbank 12 milyar, Halkbank 7 milyar, Ziraat Katılım Bankası ise 1 milyar TL bağış yaptıklarını açıklamıştı. Böylelikle yüksek tutarlı bağışlar için yasal engel ortadan kaldırılmış oldu.