Muhtardan belge alıp başvuranlara SGK 2.054 TL ödüyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşlara çeşitli ödenekler verilebiliyor. Bu ödeneklerin kimlere, nasıl verildiğini SGK açıkladı.
Muhtardan belge alıp başvuranlara SGK 2.054 TL ödüyor!

SGK tarafından vatandaşlara çeşitli imkanlar sağlanabiliyor. Bu imkanlar fazla bilinmediği için de başvuru yapılmadığından vatandaşlar çeşitli ödemelerden mahrum kalabiliyorlar. Bunların birisi de cenaze ödeneğidir. SGK vefat eden bazı vatandaşlar için cenaze ödeneği ödemesi yapıyor. Üstelik bu ödemeler bazı koşullarda vefat eden kişi ile herhangi bir kan bağı olmayanlara dahi yapılabiliyor.

KİMLERE ÖDEME YAPILIYOR?

Cenaze ödeneğinden kimlerin yararlanabileceği hakkında SGK tarafından kapsamlı açıklama yapıldı. Buna göre cenaze ödeneği sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık aylığı alırken vefat edenler için ödenebiliyor. Tüm emekliler için bu ödenekten yararlanma imkanı bulunuyor. Ancak dul ve yetim aylığı alırken hayatlarını kaybedenler için bu ödemeler yapılmıyor.

CENAZE MASRAFINI KARŞILAYAN SGK’DAN ÖDEME ALIYOR!

Emeklilerin vefat etmesi durumunda yakınlarına ödenen cezane ödeneği için SGK kan bağı şartını bazı koşullarda aramıyor. Eğer bir emeklinin herhangi bir yakını yoksa ve cenaze masraflarını bir başkası karşılamışsa o kişi SGK’dan cenaze ödeneği alabiliyor. Bunun için muhtardan bir belge alınarak SGK’ya başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvuru incelendikten sonra ilgili kişiye SGK tarafından cenaze ödeneği ödemesi yapılıyor.

CENAZE ÖDENEĞİ NE KADARDIR?

SGK’nın ödemeleri arasında yer alan cenaze ödeneğinin ne kadar olduğu da merak ediliyor. SGK bu ödeneği her yıl güncellemektedir. 2023 güncellemesine göre cenaze ödeneği 2.054 TL olmuştur. Bu ödeme nakit olarak yapılırken ödeme alma hakkı olanların SGK’ya başvuru yaparak bu ödemeleri almaları gerekmektedir.