SGK maaş robotu ile rakam değişti! EYT'liler hemen bakın emekli maaşı zamlandı

Meclisin onayladığı EYT yasası kanunlaştı. Gözler Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanacağı tarihe çevrilirken EYT'lilerin emekli maaşı için zam yapıldığı ortaya çıktı.
SGK maaş robotu ile rakam değişti! EYT'liler hemen bakın emekli maaşı zamlandı

SGK maaş robotu ile rakam değişti! EYT'liler hemen bakın emekli maaşı zamlandı - 2 milyon 250 bin kişinin başvuru yaparak hemen emekli olmak için sıra beklediği EYT yasası için son dakika gelişmesi yaşandı. Hatırlanacağı üzere meclis deprem nedeni ile verdiği aranın ardından başladığı çalışmalarında ilk olarak EYT yasasını görüşerek onaylamıştı. 

EYT'nin onaylanması ile gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak imza ve Resmi Gazete'ye çevrilmişti. Resmi Gazete'de kanunun yayımlanması ile ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin hemen başvuru yaparak emekli olması bekleniyor. Kanun çıkmadan önce yaşanan gecikmenin EYT'liler için maaş zammına neden olduğu açıklandı. 

EYT'LİLER NİSAN AYINDA ZAMLI MAAŞ ALACAKLAR! 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklama kapsamında 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme oranı yüzde 5.6 olarak hesaplanmıştı. Böylelikle Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 5 olarak yapılan tahminlerin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Yaşanan artışın Ocak ayından sonra emekli olacak kişilerin maaşlarına ek zam olarak yansıyacağı açıklandı. 

EYT EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA ROBOTU İLE HEMEN FARK VAR MI KONTROL EDİN!

EYT'liler için yaşanan artışın emekli maaşlarına da yansıyacağı ifade edildi. Yapılan hesaplamara göre aylıklarda, yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30’u oranında artış gerçekleşecek. Bu da yüzde 1.68 oranında maaş zammı yansıtılması anlamına gelecek. 

Söz konusu zam oranı dilekçesini 15 Ocak tarihinden sonra verecek olan emeklileri kapsayacak. Konu hakkında açıklama yapan SGK uzmanı Ahmet Kıvanç "EYT’liler SGK’nın maaş robotuna bakarak ne kadar emekli aylığı alabileceklerini uzun süredir ay ay takip ediyorlar. Ocak ayında emekli aylıklarına yüzde 30 oranında zam yapılmasına rağmen, maaş robotunda aralık ayında gördükleri emekli aylığı aynı oranda artmamıştı.

Bu durum, 2022 yılı kazançlarının 1.7886 yerine o tarihte açıklanmış olan 2022 yılı TÜFE artışına paralel 1.6724 katsayısı ile güncellenmesinden kaynaklanmıştı. EYT’lilerin nisan ayında bağlanacak aylıkları ocak ayında gördükleri tutara göre yüzde 1.68 oranında zamlı olacak. Emekli aylıkları yeni hesaplanan tutar üzerinden bağlanacak" diyerek zam haberini verdi. Geçmiş yıllarda emekli olan kişilerin aylıklarında ise bir değişiklik yapılmayacak ve artış yaşanmayacak.