Takvim yenilendi! İşte deprem sonrası muhtemel seçim tarihi ve EYT'nin meclise geleceği tarih

Kahramanmaraş depremi ile Türkiye büyük bir felaket yaşarken yaşanan depremin ardından meclis tatil ilan edilmişti. Deprem sonrası seçim ertelenecek mi, EYT iptal edilir mi soruları gündeme gelirken konu hakkında yeni açıklamalar geldi.
Takvim yenilendi! İşte deprem sonrası muhtemel seçim tarihi ve EYT'nin meclise geleceği tarih

Takvim yenilendi! İşte deprem sonrası muhtemel seçim tarihi ve EYT'nin meclise geleceği tarih - 11 ilde yıkıma neden olması nedeni ile Asrın felaketi olarak anılan Kahramanmaraş depremi nedeniyle meclis tatil ilan edilmişti. 

6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş depreme uykusunda yakalanmış, 04:17 sularında meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem büyük bir yıkıma neden olmuştu. Günün ilk ışıkları ile beraber 11 ilde yaşanan büyük yıkım gözler önüne serilirken enkazların altında kalan kişileri kurtarma çalışmaları sürerken 13:24 sularında 7.6 şiddetindeki ikinci deprem yaşanmış ve ilk depremde ayakta kalmayı başaran pek çok bina da ikinci depremle yerle bir olmuştu. 

DEPREM SONRASI MECLİS NE ZAMAN AÇILIR, EYT MECLİSE NE ZAMAN GELECEK?

Yaşanan deprem felaketi sonrasında milletvekillerinin deprem bölgesine gitme kararı alması ile meclis oturumlarına ara verilmişti. Meclisin oturumuna ara vermesinden ve depremin yaşandığı günün hemen öncesinde milyonlarca kişinin beklemiş olduğu karar alınmış ve komisyondan geçen EYT kanun teklifinin meclis gündemine alınması bekleniyordu. 

Aynı hafta yaşanan deprem nedeni ile bir kere daha EYT'de tarih gecikmesi yaşanırken meclisin açılma tarihi ve EYT'nin iptal edilmesi gibi konularda spekülatif haberler çıkmaya başlamıştı. Meclis açıldığında önceliğin deprem yasalarına verileceği iddiaları da gündeme taşınırken AK Partili kaynaklar tarafından yeni açıklamalar yapıldı. 3 haftalık aranın ardından meclisin 28 Şubat 2023 tarihinde açılacağını belirten kaynaklar meclis genel kurulunda ilk olarak EYT yasasının gündeme alınacağını ifade ettiler. 

EYT'DE İLK MAAŞ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE YATACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT hakkında açıklama yapan SGK Uzmanı Özgür Erdursun EYT'nin Mart ayında çıkacağını, emeklilik başlangıcının Nisan ayı olacağını ve Mayıs ya da Haziran ayında ilk maaşın yatacağını ifade etti. 

2023 GENEL SEÇİM TARİHİ, SEÇİMLER NE ZAMAN YAPILACAK, DEPREM NEDENİYLE ERTELENİR Mİ?

AK Partili kaynaklar seçim tarihi hakkında da açıklamalar yaparken "10 Mart'ta Cumhurbaşkanı'mız seçim tarihini açıklarsa 14 Mayıs'ta seçimler yapılacaktır. Açıklanmaması halinde YSK'nın takvimi açıktır ve seçimlerin 18 Haziran'dan sonraki bir tarihe ötelenmesi mümkün değildir. Görünen seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağıdır" ifadelerine yer verilerek seçimin ertelenmeyeceğini dile getirdiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak kesin açıklama beklenecek.