TÜED'den en düşük emekli maaşına 3.000 TL'lik zam intibak ve ABO zammı açıklaması!

Maaşları yükselen enflasyon karşısında her geçen gün erimeye devam eden emekliler için yeni maaş zammı gündeme taşındı. Emekliye yeni ek zam açıklaması TÜED'den geldi.
TÜED'den en düşük emekli maaşına 3.000 TL'lik zam intibak ve ABO zammı açıklaması!

TÜED'den en düşük emekli maaşına 3.000 TL'lik zam açıklaması! Milyonlarca emekli yükselen enflasyon nedeni ile maaşlarına ek zam talep ederken konu hakkında yeni açıklama Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün tarafından yapıldı. 

Emekli maaşlarının asgari aylık bağlama oranı kurbanı olduğunu belirten Ergün, emekli maaşına ABO düzenlemesi ve en düşük emekli maaşına da enflasyon zammı talep ettiklerini dile getirdi. Enflasyonda yaşanan yükseliş en çok sabit gelirli kişilerin zorlanmasına neden olurken bu kişilerin başında emekliler ilk sırada yer almıştı. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ABO DÜZENLEMESİ VE EMEKLİLERE ENFLASYON ZAMMI GELDİ Mİ?

Emekli maaşlarına acilen düzenleme yapılması gerektiğini belirten Ergün "Bugün en düşük emekliği aylığı devlet katkısıyla 5 bin 500 lira, net asgari ücret ise 8 bin 506 lira. Arada ciddi bir fark söz konusu. Karma sisteme ve TÜFE'ye endeksli artışlar sebebiyle en düşük emekli aylığı ile asgari ücret arasındaki makas her geçen yıl artıyor. Bunun önüne geçmek için en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine yükseltilmeli" diyerek 3 bin liralık zam teklifini iletti. 

EMEKLİ MAAŞLARINA İNTİBAK ZAMMI 2023 SON DURUM NE, GELECEK Mİ?

ABO (Aylık Bağlama Oranı) ve intibak zammı için düzenlemenin şart olduğunu belirten Ergün "5510 sayılı kanun öncesi ikili karma sistem, aylıkların hesaplanmasında büyük bir eşitsizliğe neden olmamış, çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını da artıyordu. 5510 sayılı kanun ile getirilen sistem, çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını azaltan bir uygulamaya dönüştü. Bu uygulamanın değişmesi ve aynı durumda olanların aylıklarında eşitliğin sağlanması için kazançların güncellenmesi ve aylık bağlama oranlarında ortak bir sisteme geçilmesi gerekiyor" diyerek emekli maaşlarına acil olarak zam yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. 

Emekli aylığı hesaplaması için artık gösterge sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Ergün yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranın yüzde 70'e yükseltilmesinin artık zorunlu bir hale geldiğini belirtti.