TÜİK Ocak 2023 enflasyon rakamlarını açıkladı! Aylık ve yıllık enflasyon yüzde kaç çıktı?

TÜİK 2023 yılınınn ilk enflasyon verisini açıkladı ve Ocak ayının enflasyon rakamları belli oldu? Ocak 2023 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde kaç oldu? Yıllık enflasyon yüzde kaç açıklandı?
TÜİK Ocak 2023 enflasyon rakamlarını açıkladı! Aylık ve yıllık enflasyon yüzde kaç çıktı?

Türkiye ekonomisi için çok kritik bir veri olan enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak 2023 döneminin enflasyon rakamları açıklandı. Yapılan açıklamada Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı kamuoyuna ilan edildi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin detayları merakla araştırılmaya başlandı.

TÜİK ENFLASYONU AÇIKLADI!

TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 6,65 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise yüzde 57,68’e geriledi. Enflasyonun yükseliş hızında yavaşlamanın sürdüğü görülürken gerçekleşen bu düşüşün ekonomiye etkileri oldukça tartışılacak. Ayrıca TÜİK’in enflasyon verileri ile beraber ekonomi bileşenlerinin nasıl etkileneceği de merak konusu olmaya devam ediyor.

PİYASALARIN BEKLENTİLERİNİN ÜSTÜNDE GELDİ!

TÜİK’in enflasyon verilerinin açıklanmasından önce ekonomistlerle yapılan beklenti anketinde Ocak ayında enflasyonun yüzde 3,66 olarak açıklanacağı tahmin edilmişti. Ancak TÜİK verileri bu ankete göre daha negatif geldi. Gerçekleşen bu negatif görüntünün fiyatlarda Ocak ayında gelen zamlarla alakalı olduğu bildirildi.  

BAZ ETKİSİ Mİ VAR?

Bazı ekonomistler enflasyonda hız yavaşlamasının kağıt üzerinde kaldığını iddia ederek baz etkisini ön plana çıkarıyorlar. Bu ekonomistlere göre Aralık 2021’de çıkan yüzde 12’lik enflasyonun yıllık enflasyon hesabından çıkması ile beraber enflasyon rakamlarında iyileşme olduğu bildirildi. Enflasyonun düşmediğini iddia eden ekonomistler fiyat artışlarının sürdüğünü ama aylık yüzde 10’un üzerine çıkan bir enflasyon olmadığı için yıllık enflasyonda iki ay içerisinde yüzde 85’lerden yüzde 50’li rakamlara gerilediği belirtiliyor.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI İÇİN İLK VERİ!

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisinin memur ve emekli maaş zamları için de büyük bir önemi var. Bu açıklanan rakam Temmuz 2023’te memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam üzerinde belirleyici olacak. SSK ve BAĞKUR emeklileri için açıklanan enflasyon rakamı direkt zam olarak maaşlara yansıtılacak ama memurlar ile memur emeklileri için hesaplama biraz farklı olacak. Onlar için önce toplu sözleşmeden kaynaklanan maaş zamları ile enflasyon arasında bir fark oluşması gerekecek.