Yüzde 20 zam gelecekti! Resmi Gazetede yayımlandı, karar değişti!

Ticaret Bakanlığı tarafından bugünkü Resmi Gazetede bir tebliğ yayınlanarak ithal cep telefonlarının gümrük maliyetlerini arttıran düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığı bildirildi.
Yüzde 20 zam gelecekti! Resmi Gazetede yayımlandı, karar değişti!

Türkiye’de cep telefonlarının fiyatlarını yükselten bir uygulama 30 Mart 2023’te resmen başlayacaktı. Ticaret Bakanlığı yayınlamış olduğu tebliğ ile beraber 30 Mart 2023 tarihinden itibaren ithal akıllı telefonlarda adet başına gümrük tarifesini 200 dolardan 350 dolara çıkaracaktı. Yarın uygulamaya girmesi gereken bu düzenleme ile beraber en ucuz fiyatlı akıllı telefon fiyatı yaklaşık 2.500 TL yükselecekti. Ancak artan şikayetler nedeniyle Ticaret Bakanlığı cep telefonlarının fiyatlarını yaklaşık yüzde 20 artıran uygulamada geri adım attı.

YENİ KARAR ALINDI

Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yayınlanan Resmi Gazete’de bir tebliğ daha yayımlandı. Bu tebliğ ile yarın uygulamaya girecek ve ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara yükseltecek düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Bu şekilde 200 dolardan 350 dolara yükselen ve cep telefonu fiyatlarını yüzde 20 yükselten uygulama son bulmuş oldu. Cep telefonlarında artık birim gümrük kıymeti artışından dolayı herhangi bir zam uygulanmayacak.

Yüzde 20 zam gelecekti! Resmi Gazetede yayımlandı, karar değişti!

ENFLASYONU OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİ

Türkiye’de satılan akıllı cep telefonlarının çok büyük bir çoğunluğu ithal sınıfında yer alıyor. Türkiye’de çok sınırlı modeller için üretim yapılabiliyor ve bu modeller de çok satan cep telefonları arasında bulunmuyor. Bundan dolayı getirilmesi düşünülen uygulamadan dönülmemesi durumunda bir cep telefonunun fiyatı en az 2.500 TL zamlanacaktı. Bu zam da enflasyon rakamlarını bozacak ve kötüleştirecek bir etki yapacaktı. Yüzde 20 oranında sadece gümrük maliyetinden artan fiyat ile enflasyonda denge kaybı yaşanması olağan olabilecekti.

ZAM HESAPLARI İPTAL OLDU!

Teknoloji firmaları akıllı cep telefonları için zamlı fiyat hesaplamalarına başlamışlardı. Bu kapsamda artacağı söylenen gümrük birim maliyeti üzerinden zam hesaplamaları yapılmış ve cep telefonlarının yeni fiyatları belirlenmişti. Ancak uygulamanın yürürlüğe girmeden iptal edilmesi bu hesaplamaları da boşa çıkardı. Vatandaşlar zam uygulanmadan akıllı cep telefonu almaya devam edebilecekler.