Seçim sonuçlarında son durum! Hangi aday ne kadar oy aldı, hangi parti kaç milletvekili çıkardı?

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’nde oy sayım işlemleri büyük bir oranda tamamlandı. Resmi olmayan verilere göre Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırken Milletvekili seçiminde Cumhur İttifakı net bir zafer elde etti.
Seçim sonuçlarında son durum! Hangi aday ne kadar oy aldı, hangi parti kaç milletvekili çıkardı?

Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına giderek 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimi için oy kullandı. Propaganda döneminde vatandaşlara vaatlerini sıralayan siyasilerin karnelerini millet oylarıyla verdi. Anadolu Ajansı verilerine göre sandıkların şu ana kadar yüzde 98,72’sinde oy sayımı tamamlandı. Seçim sonuçları böylece resmi olmayan sonuçlara göre belli olmuş oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCU 14 MAYIS

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 aday yarıştı. Muharrem İnce seçime kısa bir süre seçimden çekildiği için ismi oy pusulasında yer aldı. Bazı vatandaşlar oy tercihlerini Muharrem İnce’den yana kullandılar. YSK bu oyların geçerli olacağını seçimden önce açıklamıştı. Sandıkların yüzde 98,72’sinden Cumhurbaşkanı adaylarının aldıkları oy oranı şöyle oldu:

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,35
Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 45
Sinan Oğan: Yüzde 5,22
Muharrem İnce: Yüzde 0,43

Resmi olmayan bu sonuçlara göre kalan oylardan çok büyük bir sürpriz olmaması halinde Cumhurbaşkanı ilk turda seçilemedi. Yüzde 50 oy alan herhangi bir aday olmadığı için en fazla oy sahibi olan Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs Pazar günü yeniden Cumhurbaşkanı olmak için vatandaşlardan oy isteyecekler. O seçimde yüzde 50 barajı olmaksızın en çok oyu alan Cumhurbaşkanı olacak.

TBMM’DE CUMHUR İTTİFAKI ZAFERİ

Vatandaşlar dün kullandıkları oylarıyla TBMM’nin yeni döneminde görev yapacak milletvekillerini de belirlediler. Milletvekili seçimi için sandıkların şu ana kadar yüzde 98,64’ü açıldı. Siyasi partilerin oy oranları şöyle oldu:

AK Parti: Yüzde 35,42
MHP: Yüzde 10,05
Yeniden Refah Partisi: Yüzde 2,84
BBP: Yüzde 1
CHP: Yüzde 25,40
İYİ Parti: Yüzde 9,80
Yeşil Sol Parti: Yüzde 8,79
TİP: Yüzde 1,72
Zafer Partisi: Yüzde 2,25
Memleket Partisi: Yüzde 0,93

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre 600 milletvekilinin partilere dağılımı ise şöyle oldu:

AK Parti: 266
CHP: 168
Yeşil Sol Parti: 62
MHP: 51
İYİ Parti: 44
Yeniden Refah Partisi: 5
TİP: 4

Öte yandan CHP’nin milletvekili aday listelerinde yer alan Demokrat Parti’den 3, DEVA’dan 15, Saadet Partisi’nden 9 ve Gelecek Partisi’nden 10 milletvekili seçildi. CHP’nin 168 olan milletvekili sayısından ittifak ortaklarının seçilen milletvekili sayısı olan 37 milletvekili çıkarıldığında 131 milletvekili kalıyor.