İmar Barışı Peri Bacaları İçerisinde Kaçak Yapılaşmayı Arttırdı!

İmar Barışı başvurularının başlaması 31 Aralık 2017 tarih sınırlaması kuralı konulmasına rağmen kaçak yapılaşma hızını arttırdı. Özellikle de yaylalar ve turistik bölgeler kaçak yapılaşmanın mağduru oldu.
İmar Barışı Peri Bacaları İçerisinde Kaçak Yapılaşmayı Arttırdı!

İmar Barışı başvurularının başlaması 31 Aralık 2017 tarih sınırlaması kuralı konulmasına rağmen kaçak yapılaşma hızını arttırdı. Özellikle de yaylalar ve turistik bölgeler kaçak yapılaşmanın mağduru oldu.

Birinci Derece Arkeolojik Doğal SİT Alanı ilan edilen ve 60 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen Peri Bacaları ne yazık ki kaçak yapılaşma kurbanı olmaya devam ediyor. Peri bacalarında ve mağaralarda imar barışı başvurusu başladıktan sonra kaçak yapılaşma arttı.



PhotoShop Programı İle Yalan Beyanda Bulunuyor



Kapadokya'da yaşayan vatandaşlar son dönemde artan kaçak yapılardan son derece rahatsız olurken yaşanan çevre katliamına karşı seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sahte resimler ile sahte imar barışı başvuruları yapıldığını belirten vatandaşlar yaşanan çevre katliamının bir an önce durdurulmasını istedi.



Konu hakkında açıklamada bulunan Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, "İmar barışını istismar edenlerle ilgili emniyet, jandarma, çevre ve şehircilik, milli parklar, kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulumuz gerekli işlemleri yapıyor. Savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz.



Yıkımın belli prosedürleri var, bunları da belediyeler yürütüyor. Vatandaşın yapı kayıt belgesi alması oteli açabileceği anlamına gelmez. Bunun şartları var, incelemesi var. At çiftlikleri rahatsız edici olabilir ama burası güzel atlar ülkesi, vatandaş kendi arazisi üzerinde bunu yapıyor. ATV ve atlar, balonların kalkamadığı havalar için turistlere alternatif olarak sunuluyor" diyerek kaçak yapıların yıkılacağını söyledi.



Yalan Beyanla Alınan Yapı Kayıt Belgeleri İptal Edilecek



Kaçak yapılar için sunulan imar barışı işlemleri hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Solmaz bu hakkın sadece 1 Ocak 2018 tarihi öncesindeki kaçak yapıları kapsam içerisine aldığını söyleyerek, “Temmuzdan itibaren barışa aykırı olarak yapılan, 100’ü aşkın kaçak inşaat için suç duyurusunda bulunduk.



Bunların yıkımı belediyelerin yetkisinde. Kâğıt üzerinde çok işlem yaptık. Bu yapı sahipleri başlarını büyük belaya soktular. Savcılıklarca ifadeye çağrılacaklar. Yapı kayıt belgesi aldılarsa bile iptal edilecek. Hem kültür varlıklarını tahrip etmekten 2 yıldan 5 yıla kadar hem de İmar Yasası’na aykırı davranmaktan, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında iki ayrı suçtan dava açılacak. Belediyelerin bu kaçaklara, yıkımları için 1 ay süre tanımaları, ardından da onlar yıkmamışsa belediyenin yıkması gerekiyor” dedi.



Emlak365.com