İMKON Başkanı Tellioğlu'ndan Yeni Açıklama: Gerekirse Boykotun Süresini Uzatırız

Çimento fiyatlarında yaşanan yükselişler nedeniyle müteahhitlerin boykot kararı alıp iş durdurması üzerine İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu(İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu yeni bir açıklama yaptı.
İMKON Başkanı Tellioğlu'ndan Yeni Açıklama: Gerekirse Boykotun Süresini Uzatırız

Türkiye'de inşaat sektörü açısından kritik bir gün yaşanıyor. Çimento üreticilerinin fahiş fiyat artışı yapmalarına tepki gösteren inşaatçılar 15 gün süreyle iş bırakma kararını bugün uygulamaya soktular. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) önülüğünde yapılan boykot çok büyük bir ses getirdi.

ÇİMENTO SEKTÖRÜ FİYAT ARTIŞLARINDA BİZİ İKNA EDEMEDİ

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu uygulamaya sokulan boykot kararı hakkında yeni bir açıklama yaptı. Çimento üreticilerine tepki gösteren Tahir Tellioğlu, “Çimento üreticilerinin temsilcileri piyasadaki fahiş fiyat artışlarını manipüle ederek kamuoyu ile doğru nedenleri açıklamıyorlar. Biz demir – çelik sektörü ile de masaya oturduk. Onlarla da tartıştık ama kavga etmedik. Çünkü maliyet artışlarının bir kısmı konusunda bizleri ikna ettiler. Ancak çimento sektörü ile böyle bir diyalog kuramadık.

Çimento sektörü temsilcileri nitelikli konutta çimento maliyetinin oranını yüzde 3 olarak i,ddia ediyorlar. Ancak bize göre bu oran yüzde 8-10. Çimento yalnızca inşaatıın betonarmesinde kullanılmıyor. Temel ve alternatifi olmayan bir malzemeden bahsediyoruz. Burada manipülasyon yapılması sadece bizi değil 250 alt sektörü de etkiliyor.” dedi.

İHRACAT BAHANESİYLE FİYATLARI MANİPÜLE EDİYORLAR

Çimento sektörüne ek vergiler getirilmesi veya ihracat kısıtlaması uygulanması gibi taleplerimiz yok diyen Tahir Tellioğlu, “Türk çimento sektörünün 115 milyon ton kapasitesi var. İç piyasada ise 35 – 40 milyon tonluk bir tüketim oluyor. Şu anda da ihracat rakamları 35-40 milyon ton oluyor. Toplamda 80 milyon tonluk tüketim var. Geri kalan nerede? İç piyasada tüccar mal istediğinde yok, yurtdışına satıyoruz diyorlar. Bu şekilde fiyat yükseltiyorlar.

İhracatı manipüle ederek iç piyasada fiyat artışı baskısı kuruyorlar. Kapasite var, üretme kabiliyeleri var ama üretmiyorlar. Fiyatları yükseltmek için üretim yapmıyorlar. Yurt dışına sattıkları fiyatlardan iç piyasaya satmak istiyorlar. Biz buna kızıyoruz.” ifadelerini kullandı.

GEREKİRSE BOYKOT SÜRESİNİ UZATIRIZ

Boykot kararının devamı konusunda da açıklama yapan Tahir Tellioğlu, “Biz sorun çözülsün istiyoruz. Bu yalnızca bizim sorunumuz değil. Etkilenen alt sektörler var. Komple Türkiye ekonomisi zarar görüyor. Bizim taleplerimize karşı olumlu adım atılırsa boykoy kararımızı yeniden değerlendirir ve vazgeçeriz. Bunun dışında biz 15 gün boykota devam edeceğiz. Ardından piyasa şartlarına bakarız ve boykotu uzatmak gerekirse buna da karar vermekten çekinmeyiz.” şeklinde konuştu.